Sušenje rajčica

Sušenje rajčica (paradajza, pomidora...) na suncu. Požurite dok traju ove vrućine.

 

Okus im je fantastičan, cijena im je paprena, kad kupujete prave, domaće, sušene, a postupak sušenja u kućnoj radinosti je više nego jednostavan. 

 

Zato požurite ako još niste, jer rajčice su na vrhuncu, a sunce je sad pravi saveznik u tom poslu. Može se ovo obaviti i u pećnici ako nemate sunčani balkon ili zgodan prostor gdje ima sunca cijeli dan.

 

Najbolje je imati rajčice koje imaju više mesa nego koštica, a to su vrste poput pelata ili šljivara.

 

Rajčicama ukloniti peteljke, operite ih, obrišite, manje narezati na polovice, a veće na četvrtine ili šestine itd...

 

Poslagati na plitke tacne, tepsije, bilo što, tako da se ne dodiruju. Posoliti ih i staviti na osunčano mjesto dok god ne budu dovoljno suhe, bez vlage. Sušenje može trajati nekoliko dana, ovisno o količini i jačini sunca. Može ih se pospremiti u papirnatu vrećicu, a može ih se i zaliti maslinovim uljem, pa dodati začine koje god poželite, ovisno o tome za koje jelo ćete ih upotrijebiti (bosiljak, origano, češnjak, papar...).

 

Svoje rajčice sam jučer ubrala, jutros narezala i poslagala na tacne i sad se suše na jakom suncu, na balkonu.

 

Ako nemate uvjeta za sušenje na otvorenom, tada se poslužite pećnicom ili dehidratorom. Sušite na 42°C. Odlično je ako imate ventilator u pećnici. Uglavnom, nakon prve ture znati ćete sve i dalje radite po svom guštu i potrebama.

 

Pošto se rajčice stisnu tokom sušenja, a bile su na tri tacne, prebacila sam sve na dvije tacne. Pomaže i to da budu tacne crne boje, pa se razvija veća temperatura, ali sunce može biti tako jako da odozdo izgore i pocrne, zato treba pripaziti. Preko noći su bile u stanu, pa je vlaga probila na površinu, ali su već nakon 10 minuta na suncu ponovo bile izvana suhe i proces sušenja se dalje normalno nastavlja. 

 

Rajčice možete vakumirati u vrećice ili slagati u staklenke i tako čuvati preko zime.

 

U staklenkama možete spremiti uz dodatak maslinovog ulja, malo šarenog papra (svježe mljevenog), češnjaka i bosiljka. 

 

Vezani članci:



Ostali članci

Ajvar na moj način

Ovoga vam puta donosimo raw recept, ali donosimo provjereni recept kako biste pripremili ajvar bez kuhanja i pečenja...

Čips od bresaka

Breskve su tako sočne i slatke prekrasan dar prirode u ljetne dane. Uvijek je najbolje jesti zrelo sočno, svježe voće.

Muesli

Odličan brzi jutarnji doručak.

Chia puding sa šumskim voćem

Chia sjemenke opskrbljuju nas proteinima, vitaminima, mineralima kalcijem, kalijem, bakrom, željezom, manganom i cinkom