Đumbir-ljekoviti egzotični začin

Đumbir-ljekoviti egzotični začin

Posjeduje brojna ljekovita djelovanja, a najveću funkciju ima pri liječenju gastrointestinalnih problema...

Đumbir ili ginger je tropska i egzotična ljekovita biljka, porijeklom iz Azije. Svoje prvo važnije spominjanje postiže prije 2000 godina u Indiji zahvaljujući Rimljanima koji su ga kasnije i prenijeli u druge zemlje. Naziv mu potječe od sanskritske riječi „sihgabera što znači rožnat.


Indijanci su đumbir upotrebljavali kao tonik protiv bolesti, Grci su ga koristili za liječnje probavnih smetnji, Afrikanci kao prirodan afrodizijak ,a Amerikanci kako bi izrađivali popularno pivo od đumbira.Spominje se i u Kuranu, svetoj knjizi Muslimana, te je tako postao jedan od najdragocijenih začinskih biljaka.
Đumbir spada u višegodišnje tropsko bilje  koja raste u toplim krajevima, ima prekrasne listove koji dosegnu visinu oko 1 metar, podzemnu stabiljku sa debelim mesnatim korijenom , kvrgavog oblika koji može biti žute ili smeđe boje. Kao začin upotrebljava se njegov podanak ili rizom gdje nakon razmonožavanja iz rizoma nastane izdanak, a biljka uvene.Nakon toga korijenje se iskopa, očisti i dobro opere, pa se nožićima pažljivo odvoji vanjska korica koja se podvrgava procesu sušenja na suncu.


Poznat po svom pikantom i blago ljutom okusu, specifične arome spada u jedne od najvažnijih  začina indijske i azijske kuhinje gdje obogaćuje i daje „život“ drugim jelima.Svježi đumbir se može dodati u razna jela od juha, variva , salata, slatkih jela poput kolača i medenjaka, ali i pri izradi piva od đumbira.No razliku u ukusu ima i u drugim zemljama gdje u Indiji će imati više izraženu citrusnu aromu, a u Kini će i varirati pikanta aroma.


Pri kupnji đumbira važno je istaknuti da bi trebali odabrati čvršće i teške rizome bez znakova plijesni i sušenja,a kako bismo ga sačuvali  duže vrijeme najbolje ga je zamotati u ubrus i staviti u hladnjak.Osim toga zdravi đumbir ćemo prepoznati i po njegovom snažnom mirisu.


NUTRITIVNA VRIJEDNOST ĐUMBIRA
Što se tiče nutritivne vrijednosti đumbira istaknut ćemo sadržaj minerala i vitamina: kalij i magnezij koji štite srce i krvne žile,  bakar i mangan koji su snažni antioksidansi, te vitamin C i vitamine B skupine.Aktivni sastojak đumbira je gingerol(pripada porodici  piperina i kapsacina-spoja dobiven iz paprike) koji ima svojstvo analgetika, djeluje protuupalno,antioksidativno te ima antibakterijski učinak. Posjeduje brojna ljekovita djelovanja, a najveću funkciju ima pri liječenju gastrointestinalnih problema te upalnih bolesti ukljujući artritis i giht.


U ljekovite svrhe se koristi korijen gdje treba spomenuti da se sušeni korijen najviše koristi za upalne procese te liječenje gastroent. tegoba, a svježi korijen za detoksikaciju i poticanje znojenja.


Đumbir  je osim kulinarskog čuda postao i zapanjujuće zdrastveno čudo. Kako i na koji način đumbir može pomoći kod raznih zdrastvenih problema opisat ćemo u ovo poglavlju


ZDRASTVENE PREDNOSTI ĐUMBIRA

  • Pomaže zdravlju gastrointestinalog trakta

Ovaj egzotičan začin postao je omiljeno prirodno sredstvo protiv mučnine. Kliničke studije su pokazale da uzimanjem đumbira za vrijeme trudnoće, bolesti putovanja ili mučnina nepoznatog uzroka dolazi do smanjivanja nagona na povraćanje. Kako za vrijeme trudnoće nije preporučljiva upotreba kemijskih lijekova, đumbir se pokazao idealnim lijekom ako se koristi u maloj dozi zahvaljujuči svom aktivnom sastojku gingerolu koji potiče izlučivanje probavnih sokova te sadrži fenole koji opuštaju mišiće trbuha.Osim toga đumbir ima svojstvo karminativa te će tako pomoći i kod sindroma irtitabilnog kolona koji može izazvati niz nuspojava od bolnih grčeva, proljeva pa do zatvora.Smanjuje nadutost te neutralizira višak želučane kiseline, a zahvaljući svom detoksikacijskom djelovanju čisti organizam od nakupljenih toksina i otrova, ubrzava metabolizam te može pomoći pri mršavljenju.

  • Pomaže kod menstrualnih bolova jer djeluje kao prirodan analgetik, smiruje bolove te pomaže umirenju grčeva
  • Prirodan je antiobiotik, ima svojstvo antiseptika te sprećava rast i razvoj mikroorganizma, djeluje preventivno kod prehlade i gripe, smiruje kašalj, razgrađuje sluz u plućima i pročišava upale dišnih putova.Čaj od đumbira potiče znojenje za vrijeme prehlade i snižava tjelesnu temperaturu
  • Afrodizijačko svojstvo- ima prirodno svojstvo afrodzijaka te na taj način povećava seksualnu moć, povećava broj i pokretljivost spermija
  • Zahvaljujući svom svojstvu antikoagulansa  i njegovom aktivnom sastojku gingerolu sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje tromba.Štiti srce i krvne žile, smanjuje kolesterol i trigliceride, pomaže kod dijabetesa
  • Snažan je antioksidans te na taj način usporava proces starenja organizma, štiti organizm od štetnih djelovanja slobodnih radikala , djeluje u borbi protiv kancerogenih tvari zahvaljujući aktivnom sastojku gingerolu.U kliničkim studijama se spominje da đumbir može pomoći pri ubijanju stanica raka jajnika i prostate na način da inhibira stanice raka, no još uvijek je nedovoljno potvrđenih informacija te se istražuje ljekovitost pri kancerogenim bolestima
  • Poboljšava cirkulaciju u rukama i nogama, ako ga koristimo u obliku obloga njegova toplina prodire u tkiva
  • Giht, reumatoidni artitis, osteoartritis  samo su neke od upalnih bolesti pri kojima đumbir može pomoći.Osteoartitis je bolest zglobova koja nastaje kao posljedica degenerativnih promjena u zglobnoj hrskavici, dovodi do smanjenje pokretljivost zglobova, a kao i reumatoidni artritis može izazvati niz neugodnih simptoma uključujući i bolne i ukočene zglobove, deformacije šaka, povećanje tjelesne temperature kao i iscrpljenost organizma.S obzirom da se u terapiju uključuju kortikosteroidi koji mogu izazvati puno nuspojava i bolesnici ih teže podnose, kako bi smo olakšali simptome i svakodnevni život upravo nam može pomoći đumbir jer sadrži aktivnu komponentu gingerol koji sprečava nastajanje upalnih procesa u tijelu te blokira enzim koji izaziva upalu.Njegovo svojstvo analgetika ujedno pomaže i suzbiti bol.Vrlo je poznato i đumbirovo ulje koje možemo koristiti na način da ga razrijedimo i u vanjskoj primjeni koristimo za masažu jer na taj način opuštamo mišiće i smanjujemo bol.Svakodnevnim konzumiranjem đumbira možemo smanjiti i bolove i grčeve izazvane treningom


MJERE OPREZA KOD KORIŠTENJA ĐUMBIRA
Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, ali ne preporučava se konzumacija više od 5 gr dnevno, pogotovo za vrijeme trudnoće gdje se treba držati propisne doze da ne bi djelovao kao abortiv. Ne preporučavama se osobama kod poremećaja zgrušavanja krvi te ako uzimate lijekove  za razrjeđivanje krvi i pri oprezu trebaju biti bolesnici sa žučnim kamencima.

RECEPTI SA ĐUMBIROM
Sastojci:
SMOOTHIE SA ĐUMBIROM:
-1 šalica mlijeka od badema
-1/2 jabuke
-1/2 žličice đumbira, 1 žličica vaniiije, prstohvat kurkume
-3-4 suhe smokve
Sve sastojke dobro pomiješati u blenderu i poslužiti

KUGLICE SA ĐUMBIROM
Sastojci:
-1/2 šalice lješnjaka, 1/2 šalice badema
-3-4 datulje, 2-3 žlice kokos ljuskica, 2 žličice rogača u prahu
-1-2 žlice kokos ulja
-1 žličica svježeg đumbira, prstohvat vanilije ,prstohvat klinčiča
-2-3 žlice meda
Bademe i lješnake samljeti u blenderu do finih mrvica. Datulje pomiješati u blenderu sa malo vode, pa dodati smjesi orašastih plodova, pomiješati i lagano dodati ostale sastojke, oblikovati u kuglice i staviti u zamrzivač na kratko vrijeme da se stisne

Srdačan pozdrav do idućeg susreta



Helena Jakoliš

Sheraj :-)