Što je sirova hrana?

Što je sirova hrana?

Riječ je o vrsti prehrane u engleskome jeziku nazvanom raw food, u našem jeziku koristimo pojam sirova hrana.

Riječ je o vrsti prehrani u engleskome jeziku nazvanom raw food ili na njemačkome die Rohkost, u našem jeziku koristimo pojam sirova hrana. Naime, sama riječ ne može dočarati životnu energiju pohranjenu u toj hrani koja je toliko nužna za čovjekovo zdravlje. Mi je stoga mnogo više volimo nazivati prirodna hrana, no to je ionako nevažno, bitna je sama suština i smisao ovog načina sirove ishrane.


Prije svega za ovaj način prehrane je veoma bitno, koliko god smo to u mogućnosti, da su namirnice organske i ekološki uzgajane, bez herbicida, pesticida i štetnih kemikalija. U procesu obrade, sušenja, kao i pripremanja, sirova hrana ne smije biti termički obrađivana na temperaturi većoj od 40 do 45 °C. I to ima svoga razloga. Sa termičkom obradom hrane na visokim temperaturama mi značajno mijenjamo njenu bit i strukturu jer dolazi do deformacije i kristaliziranja i stvaranja tzv. periodičnih kristala i prekida životne niti i time mogućnosti pohranjivanja i prijenosa sunčeve energije. Zato zaista kuhana hrana ne može pravilno metabilizirati i doprinjeti razvoju i održavanju života u našem organizmu. I to je vrlo važno da razumijemo, jer to je razlog prijevremenog početka degeneracije i bržeg propadanja našeg organizma. Dokaz tome su nam brojne bolesti kojima smo pogođeni nakon određenog vremena i popuštanja imunološkog sustava našeg organizma u ovisnosti o našoj genetskoj informaciji.


Prehrana sirovom hranom ima veliku vrijednost po naše zdravlje ali nije sama sebi cilj, nego ima jedan vrlo važan udio u postizanju unutarnjeg mira i harmonije čovjeka i prirode u kojoj živimo. Ovo je vrlo važno da razumijemo i pri tome se ne opteretimo previše jer mi možemo ponekad jesti i kuhanu hranu, pod predpostavkom da se u dovoljnim količinama jede sirova svježa hrana i piju svježe cijeđeni ili zeleni sokovi.


Mi danas živimo u ubrzanom vremenu i uništavamo svoj organizam unošenjem velike količine kuhane i prerađene hrane, stvarajući u sebi izraženi tjelesni i duševni konflikt koji je velika prepreka ka stvaranju zdravog prirodnog života. Osim toga mi danas radi blagostanja i dostupnosti tvornički obrađene hrane količinski jako puno jedemo, i to je veliki problem, čak ponekad i važnije od toga šta jedemo.


Sav biljni svijet, voće, povrće, sjemenke u svom prirodnom stanju sadrže atome i molekule unutar kojih se nalaze životni elementi poznati kao enzimi. Zaista nam je teško objasniti na koji način biljni svijet sunčevu energiju i energiju prostora pretvara u nešto tako korisno za ljude i životinje. Tu kompleksnu igru života danas nitko ne razumije ako se želi služiti znanstvenim objašnjenjima, ali intuitivno možemo to osjetiti i znati da smo na pravom putu. Priroda života je zaista remek dijelo jednog tvorca, samo je treba promatrati, osjećati, čuvati i pravilno koristiti u svom životu.


Što je u našoj prehrani sadržano više svježih prirodnih namirnica, imamo više energije, snage i lakše nam se odbraniti od bolesti. Ta prehrana osigurava pravilan rad žlijezda, a prema tome i regulaciju tjelesne težine, čišćenja krvi i staničnog tkiva od svih vrsta otpadnih anorganskih tvari, i prirodnim načinom dolazi do izlječenja od različitih bolesti kojima smo danas pogođeni.


"Vrsta i kvaliteta hrane koju jedete od vitalnog je značenja."


Budući da enzime uništava temperatura iznad 50°C, javljaju se ozbiljne poteškoće kada pretežito uzimamo hranu koja je kuhana ili prerađena. Osim toga učinkovitost enzima je puno veća kod alkalnog organizma i to je problem. Savremeni čovjek sa današnjim načinom ishrane ima kiseli ph faktor, a kiseli organizam ubrzava razvoj degenerativnih bolesti. To upravo činimo ako pretežito kuhamo hranu i ne jedemo dovoljno voća i povrća i zelenih kašastih ili cjeđenih sokova. Sluz kao uzročnik kiselog organizama je početak i uzrok svih bolesti i početak upalnog procesa.


Iako kuhana hrana djelimično može održavati život ljudskog organizma, jer to čudo od našeg organizma želi da se održi na životu i samo stvara proteine, enzime i dodatnu energiju u borbi za opstanak. Jetra , gušterača, žuć, pluća, bubrezi, žljezde, zapravo svih organi kao savršen informacijiski tim se bore sa našim pogrešnim životom, ali to čine po cijenu postupnog propadanja zdravlja, snage i životnosti, dok na kraju ne izgubimo bitku i postanemo bolesni.


Na žalost, pogreška u našem razumijevanju prirodnog zakona vodi nas do degenerativnih oboljenja kojima smo danas sve više pogođeni. Dijabetes, alergije, karcinogena oboljenja poprimaju zabrinjavajuće globalne razmjere. Zaista je žalosno gledati kako se ti slučajevi bolesti uporno ponavljaju, i to sve više i više!!. Većina ljudi misli da je to prirodan proces starenja ili kako većinom kažu "sve je genetika". Da li je to zaista istina ili mi ljudi u nečemu zaista griješimo?


Promjene gena dogodila su se u procesu evolucije pogrešnog načina života naših predaka, mi još ne znamo točan način na koji dolazi do degeneracije pojedinih gena koji su odgovorni za stvaranje proteina odgovornih za pogrešno prihvaćanje i početka destabilzacije samog organizma. Ali znamo iz SOS teorije da preživljavanje omogućuje genetsku promjenu, odnosno prilagodbu koja je slabija od orginala i tako postaje moguća slaba karika u lancu pogrešnog sintetiziranja proteina ili ono što mi zovemo stvaranje živog oblika. To posebno vidimo kod autoimunih i karcinogenih bolesti, dijabetesa i drugih upalnih procesa kao početka svih degenerativnih kroničnih stanja. Uzrok svega ovoga je sigurno pogrešan način prehrane, kvaliteta namirnica, naše misli i očekivanja kao izvor nemira i stresa, kao i zagađenost vode i zraka koji dišemo.


Ali naša prehrana je ključan faktor početka destabilizacije i samo ljudi i životinje koje oni hrane oboljevaju od degeneratinvih bolesti. Počnite se pitati zašto, počnite sumnjati, tražiti odgovore, učite od onih koji su svojim dugovječnim životom tražili i našli odgovore, a onda ih bez ikakvih osobnih želja i sebičnih interesa dali čovječanstvu.


"Istinski vrijedno znanje uvijek se stiče samo osobnim iskustvom."


Svi mi želimo biti zdravi, jer samo onda smo na korist sebi, obitelji, društvu u cjelini. Zato pogotovo u današnje vrijeme kad smo na svakom koraku izloženi brzoj, prerađenoj hrani, moramo više nego ikad biti svjesni da naše zdravlje ovisi o nama samima.

Što su enzimi?

Oh tu se izgubimo kada probamo znanstveno objasniti živoni princip postajanja, izmjene, stvaranja. Što dublje znanstveno ulazimo sve više postajemo svijesni svoje ograničenosti, da riječima, matematikom, fizikom, genetikom opišemo principe života. Prema stručnoj definiciji enzimi su "kompleksne bjelančevine" koje su u stanju izazvati kemijske promjene u drugim tvarima, a da se pri tome same ne mijenjaju. Vrlo je teško probati razumjeti životne procese u čovjeku i van njega, a znamo da su jedno.


Sve što se događa u tijelu, svi procesi obnove matičnih stanica i stvaranja novih, izmjene to čudo stvaranja, zahtijeva enzimsku aktivnost.


Enzimi nam omogućuju pravilno probavljanje hrane i slanja energije u krvotok. Oni su nosioci života i pokreću vegetativni život u svim biljnim i životinjskim stanicama. Bez enzima nema djelovanja, obnove, rasta i razmnožavanja matičnih stanica.


Život sam po sebi nije moguće objasniti i stoga enzime opisujemo kao božanski princip, vibraciju, energiju, a predivno je što oni stvaraju u našem organizmu. Ne možemo jednostavno riječima objasniti taj princip života, ali kad jednom doživimo intuitivno, svojim vlastitim iskustvom, tada postajemo svjesni što zapravo život jest. Mi nismo u stanju industrijski stvoriti život, veliki broj istinski znanstvenika znaju to, ali često uticaj profitnih organizacija je tako moćan, da kad i pojedinac kaže istinu biva doveden na marginu života , ako ne i gore od toga.


Čovjek nije u stanju proizvesti život, sjeme. a to je početak svega. Danas svi znamo da se enzimi ne mogu proizvesti industrijski i uništavaju se pri temperaturama većim od 50°C i kad to jednom shvatimo, postaje nam jasno zašto moramo hranu birati razumom i zašto hrana mora biti prirodna, nekuhana i neprerađena. Razmislite dobro, naša prva dužnost je biti zdrav, a bez tjelesnog zdravlja mir nikad postići ne možemo.


"Samo život može stvoriti život."

Danas se zaista nije lagano snaći u mnogobrojnoj literaturi o prehrani, različitim pravcima prehrane, o raznim dijetama, vitaminskim preparatima, zaista jedno more kontradiktornih informacija industrije, farmacije, medicine i svih onih koji se bore za prevlast i stvaranje navika potrebnih za kontrolu ljudi. Mi ljudi lagano stvaramo pogrešne navike, ali ih se zato teško riješavamo. Stečene navike upravljaju našim životima , postajemo ovisni i neki su svijesni toga, koriste to i manipuliraju ljudima i društvom u cijelini. Ali znajte da čovjek kada želi da vlada, to prokletstvo nosi stalno sa sobom i u nemiru i tegobi napušta ovaj svijet. Zato nemojte nikad željeti da budete ispred drugih, to je siromaštvo duha, osim u dobroti, pomaganju i širenju jedne istine. Istine koja nas ne vezuje ni za kakvu ljudsku tvorevinu, istine koja nas oslobađa ega i koja nas zaista vodi u jedan drugi svijet u kojoj izvor i ocean postaju jedno.


Da bi to osjetili moramo probuditi razum i svijest da smo sami u većini slučajeva odgovorni za svoju sudbinu i život koji je uvijek zakon posljedičnog. Mi jedino što zaista imamo pravo, jedino na što istinski možemo uticati, smo mi sami. Pravilnom prehranom svoga tijela, boravkom u prirodi, izlaganjem suncu, pravilnim disanjem i vrlo važnim radom i djelovanjem omogućujemo si zdrav život i harmoniju duha i tijela.


Ali da bi to spoznali, mi ljudi, uvijek moramo tu svijest prvo u sebi pronaći.


Razum vodi čovjeka da stiče vlastito iskustvo, a iskustvo ga potiče da to živi.


To je suština svega i početak razumne prehrane.

 


Napisao: Siniša Pavičić, www.biodar.hr

Sheraj :-)