Bio-individualnost i prehrana

Bio-individualnost i prehrana

Muškarci jedu drugačije od žena, djeca drugačije od odraslih i svi imamo drugačiji ukus za hranu.

Ne postoji jedan jedini univerzalan način na koji se svi trebamo hraniti. Razlikujemo se na puno razina. Poput otiska prsta, ne postoje dva identična individualca. Iako smo na prvi pogled svi pripadnici iste vrste, svaka osoba ima svoje posebne potrebe. Građa, spol, dob, razina fizičke aktivnosti i način života samo su neki od faktora koji utječu na naše cjelokupno zdravstveno stanje i određuju naše prehrambene potrebe.

 

To je bio-individualnost.

Muškarci jedu drugačije od žena, djeca drugačije od odraslih i svi imamo drugačiji ukus za hranu. Sve to zajedno, uključujući našu genetsku pozadinu određuje koja hrana će nas uistinu hraniti, a koja će nam štetiti. Ne kaže se bez razloga: „Ono što je nekome lijek, za drugoga je otrov!“

 

Jedna od glavnih smjernica u utvrđivanju naše idealne prehrane odnosi se na naše podrijetlo, odnosno kako su se hranili naši preci. Na primjer ako su vaši preci boravili u hladnijim krajevima poput Skandinavije gdje su se konzumirale velike količine mliječnih proizvoda, vrlo je vjerojatno da ste i vi nosioci "gena" koji tolerira i omogućuje konzumaciju i asimilaciju mliječnih proizvoda. Stoga bi to bila jedna od važnijih komponenata u vašoj prehrani. S druge strane, ako pak potječete iz toplijih krajeva gdje nije bilo praktičnog načina pohrane mlijeka i mliječnih proizvoda, te se prehrana svodila većinski na voće, povrće te proteine i masnoće iz riba i morskih plodova, mlijeko vam može činiti više štete no koristi i bilo bi ga dobro izbjegavati u svakodnevnoj prehrani.

 

Što se tiče bio-individualnosti, smatra se da je jedan od glavnih faktora koji utječe na naše prehrambene potrebe krvna grupa kojoj pripadamo. Svaka krvna grupa (A, B, AB, O) veže se uz određeni period razvoja ljudske evolucije i sa sobom nosi određene prednosti i mane.Tako je dobro poznata činjenica da je najstarija postojeća krvna grupa O. Često se iznosi da pripadnici upravo te krvne grupe teško mogu bez konzumacije mesa. S druge strane, krvna grupa A odlično uspijeva na prehrani baziranoj na voću i povrću, dok pripadnici krvne grupe B nemaju probleme vezane uz konzumaciju i probavljanje mlijeka i mliječnih proizvoda.

 

Još jedan od važnih faktora je metabolizam, odnosno koliko efikasno sagorijevamo hranu i pretvaramo je u iskoristivu energiju. Tu se spominju tri metabolička tipa: proteinski, ugljikohidratni i miješani tip. Smatra se da npr. ugljikohidratni tip može konzumirati veće količine ugljikohidrata i ne dobivati na kilaži jer ima ubrzani metabolizam koji lako sagorijeva kalorije te vrste i ne ostavlja puno za pohranu u obliku masnih naslaga.

 

Uz to, važno je obratiti pozornost na to kakva je probavna aktivnost nakon što pojedete određenu vrstu hrane. Svaki zastoj u probavi, probavna smetnja odličan je indikator koji upućuje na to koliko se naše tijelo mora potruditi da bi probavilo i iskoristilo unesene nutrijente. Ako smo adaptirani za probavljanje određene vrste hrane, onda raznih smetnji, bolova, grčeva i probavnih nelagoda ne bi trebalo biti. Slažete li se? 

 

Na kraju, valja istaknuti intuitivno jedenje kao najbolji vodič kroz prehranu. Unutarnja intuicija je najjači mehanizam preživljavanja kojeg smo kao ljudska vrsta razvili. Zato, pored vanjskih fizičkih manifestacija nakon uzimanja određene hrane, upravo je intuitivno jedenje i slušanje svojeg unutarnjeg instinkta ono što nam je od neobične koristii pri određivanju svoje idealne prehrane.

 

Nakon što kvalitetno očistimo tijelo i damo mu vremena da se oporavi, regenerira, ono će samo po sebi početi tražiti upravo onu hranu koja mu je potrebna. Radi se dakako o svježoj, domaćoj, neprocesuiranoj, organskoj hrani.

 

Zato slušajte govor svojeg tijela i pratite smjernice koje vam daje, jer tijelo zna najbolje sve ono što mu uistinu treba. Rezultat je snaga, vitalnost i opće dobrostanje koje se onda proširuje na sve aspekte našeg života.

 

Pozdravljam Vas do slijedeće  srijede!

 

Vaša urednica holističkog zdravlja na SirovaHrana.hr, 

Dorina Grgin

Sheraj :-)