Detoksikacija kroz 4 sustava

Detoksikacija kroz 4 sustava

Za početak, u tijelu postoje četiri glavna sustava za eliminaciju toksina odgovorna za detoksikaciju tijela. To su...

Cjelovita dnevna detoksikacija kroz 4 eliminacijska sustava

 

Detoksikacija i čišćenje organizma ključne su komponente za održavanje zdravlja i vitalnosti. Ovi aspekti su od podjednake važnosti kao i provođenje pravilne prehrane. Prakticiranje ovih jednostavnih detoksikacijskih tehnika na dnevnoj bazi osigurati će pravilan protok životne energije i pružiti vašem tijelu vitalnost, a vama osjećaj bistrine, lakoće i poleta.

 

Za početak, u tijelu postoje četiri glavna sustava za eliminaciju toksina odgovorna za detoksikaciju tijela. To su koža, bubrezi, pluća i crijeva. Stimulacijom ovih sustava i kombinacijom unutarnjih i vanjskih metoda pospješujemo  protok i čišćenje organizma od toksina.

 

1. Koža, naš najveći organ, štiti i pokriva sve naše vitalne organe. Predstavlja barijeru i prvu liniju obrane od patogena koji nas okružuju i obavlja važnu funkciju razmjene tvari između nas i okoline. Jedna od važnih uloga kože je eliminacija toksina i nečistoća iz tijela putem znoja. Znoj i miris znoja odličan su indikator unutrašnjeg stanja našeg organizma. 

Postoje dvije vrste žlijezda u koži zaslužne za proizvodnju znoja; apokrine žlijezde i ekrine žlijezde. Apokrine žlijezde nalaze se ispod naših pazuha, području međunožja i prsima oko bradavica. Ove žlijezde proizvode znoj bogat proteinom i najviše su zaslužne za miris znoja jer se na izlučenom proteinu hrane bakterije. Kako bi razgradile znoj i izlučene komponente, one ih pretvaraju u kiseline koje daju znoju specifičan neugodan miris.

 

Ekrine žlijezde, s druge strane, se nalaze po cijelom tijelu i proizvode znoj bogat mineralima, posebno solju.  Važno je naglasiti da znoj sam po sebi nije uzročnik neugodnih mirisa, on je zapravo neutralan. Neugodan miris znoja zapravo potječe od kemikalija i toksina kojih se tijelo pokušava riješiti ovim putem, te bakterija i mikroba koji se brzo razvijaju i množe u prisustvu znoja. Hrana koju unosimo i stupanj zagađenosti našeg organizma igrati će veliku ulogu u određivanju mirisa kojeg ispuštamo. Po pitanju prehrane, alkalne namjernice bogate klorofilom poput zelenog lisnatog povrća, tamnozelenih algi (Spirulina, Klorela) i voća i povrća bogatog  vodom razrijediti će kisele i toksične supstance u tijelu, stimulirati eliminaciju toksina dok će vlakna vezati te toksine na sebe i ispratiti ih van iz tijela. Alge s druge strane, osim što obiluju fitonutrijentima, klorofilom i antioksidantima, djeluju kao kelatori rješavajući tijelo od teških metala. Izabirom i unosom pravilnih namirnica možete napraviti za sebe mnogo, stoga povećajte unos alkalnog “zelenja“ kroz svježe cijeđene zelene sokove, smoothie-je i salate.

Nadalje, uvođenje dnevne tjelovježbe još je jedan od učinkovitih načina na koji možete pospješiti znojenje i doprinijeti čišćenju sistema. Bilo da se radi o aktivnoj šetnji, yogi, trčanju ili crossfitu, tjelovježba ubrzava metabolizam, potiče peristaltiku crijeva,  protok limfe i krvi. Dovoljno je već da izdvojite 30 minuta dnevno, dobro se zaznojite i postignuli ste željeni efekt. Meni najdraži oblik tjelovježbe je skakanje na mini-trampolinu. Trampolin je puno više od tjelovježbe i zabave, njime vježbate na staničnoj razini. Skakanje na trampolinu povećava utjecaj  gravitacijske snagu što jača mišićno-koštani sistem dok skakanje otvara stanice i izbacuje stanične otrove u krvotok, jača funkciju limfnog sustava i pomaže kod smanjivanja viška tjelesne težine. Dobrobiti trampolina prepoznala je i NASA proglasivši ga najboljom tjelovježbom za zdravlje i vitalnost. Odlična nadopuna su i saune, posebno infracrvenog tipa (IR saune). Sjetite se ovoga i priuštite si posjet saunama s vremena na vrijeme, vaša koža će vam biti zahvalna!

 

Prestanite upotrebljavati umjetnu i štetnu kozmetiku “krcatu“ kemikalijama i toksinima. Već je svima dobro poznato da kozmetika ovakvog podrijetla začepljuje pore kože stvarajući zaštitni sloj koji sprječava koži da normalno diše i eliminira otpadne tvari. Koža aktivno apsorbira sve što na nju stavite dakle od velike je važnosti da sve što nanosite je prirodno i jestivo. Kada mažete kožu ne radite ništa drugo nego hranite tijelo, ili, u protivnom, ga zagađujete toksinima koje ono ne prepoznaje. Antiperspirant deodorani, opet sprječavaju sposobnost tijela da se znoji i izlučuje toksine što vodi do akumulacije toksina u organizmu. Problem neugodnog mirisa znoja rješavajte pravilnom prehranom i svakodnevnim, jednostavnim detoksikacijskim ritualima, a ne umjetnom kozmetikom koja samo prekriva problem potiskujući ga još dublje u organizam. 

Provodite suho četkanje kože cijelog tijela prije tuširanja kako bi potaknuli cirkulaciju i protok limfe. (više o tome neki drugi put!)

 

2. Dubokim disanjem i kontrakcijom pluća isto pridonosimo čišćenju organizma. Dok, udisajem unosimo kisik i životnu energiju (pranu) u pluća i krv. Dok kisik pročišćava i hrani krv,  izdisaj izbacuje ugljikov dioksid i lošu ustajalu energiju van. Pravilno abdominalno disanje je način na koji se postiže pravi efekt dubinskog pročišćavanja. Ovakvo dubinsko disanje bi nam svima trebalo postati navikom. Odličan način da to i postane je prakticiranjem vježba dubinskog disanje (npr. Pranayama) ujutro nakon buđenje ili/i navečer prije spavanja. Aerobne tjelovježbe su posebno stimulirajuće kada govorimo o detoksikaciji ovog eliminacijskog sistemu. Osim što aktiviraju rad limfe i krvi, aktiviraju pluća i pospješuju dotok kisika u druge organske sisteme.

 

3. Bubrezi, pored jetre spadaju u najzagađeniji eliminacijski sistem.  Kada filtriraju krv, bubrezi dolaze u direktan kontakt sa mnogim toksinima i kemikalijama koje se nakupljaju i kolaju u krv. Kada se toksini iz krvi nakupe u bubrezima, usporavaju njihov rad, smanjuju funkcionalnost i njihovu efikasnost. Bubrezi su zaduženi za ispiranje toksina iz cijelog tijela. Kako bi tu funkciju i mogli pravilno obavljati potrebno je da svakodnevno unosimo dostatne količine tekućine (1L na svakih 25kg). Pored vode, odlična potpora čišćenju bubrega su i već spomenuti sokovi od povrća (posebno krastavca i lubenice), te biljni čajevi od kojih bi posebno preporučila čaj od lista koprive blagotvoran za čišćenje cijelog tijela posebno krvi.

 

4. Zdravlje i čistoća crijeva od presudne su važnosti kada pričamo o detoksikaciji. Bez obzira što vam drugi kažu, svakodnevna i redovita eliminacija je potrebna za očuvanje zdravlja tijela i uma. Začepljeni probavni trakt prenatrpan loše probavljenom i starom hranom otpušta otrove koji se šire tijelom i potenciraju stvaranje loših, negativnih misli. Stagnacija u crijevima odražava se na apsolutno cijelo tijelo sprječavajući efikasnu detoksikaciju ostalih sistema. Što je gore, stvara nakupine toksine na stjenkama crijeva, a toksini ako se nakon nekog vremena ne izbace iz sistema završavaju natrag u krvi, apsorpcijom kroz crijevnu stjenku i kapilare. Za učinkovit i regularnu zdravu probavu potrebna su vlakna. Probavna vlakna poput četke čiste crijevne stjenke i resice od nakupina zaostale prljavštine pritom upijajući toksine iz crijeva  i cijelog tijela. Za to su nam posebno važna neprobavljiva vlakna koja ćete pronaći u zelenom lisnatom povrću.  Za dobru probavu slijedite pravilo 80/20, što upućuje na to da bi idealno 80% vaše prehrane trebalo biti biljnog podrijetla, proizlazeći iz zelenog lisnatog, krucifernog (brokula, kupus, kelj, prokulice itd) i ostalog (najboljeg u svježem obliku) povrća. Ostatak bi po tom pravilu trebali sačinjavaju zdravi proteini i masnoće. Dovoljan unos vlakana mora biti praćen dovoljnim unosom tekućine. Na unos vlakana se važno fokusirati na svakodnevnoj bazi. Pored toga, dva puta godišnje ili češće bilo bi dobro provoditi kompletno čišćenje debelog crijeva klistirom ili hidrokolon terapijom kako bi se održala vitalnost, zdravlje i higijena crijeva.

 

Pored navedenih metoda, još bi se dotakla dvije drevne detoksikacijske tehnike koje možete pridodati svojoj svakodnevnoj jutarnjoj rutini; četkanje jezika i mućkanje ulja u ustima.

 

Obe tehnike su vrlo korisne za održavanja zdravlja desni, higijene usta i cijele oralne šupljine. Za četkanje jezika ste pretpostavljam već čuli. Radi se metodi eliminacije nakupljenih naslaga bakterija i toksina pomoću posebne četkice/strugala za jezik koje lagano i nježno otklanja nakupine sa površine jezika. Ova metoda se idealno provodi uz pranje zubi, kao dio oralne higijene. Važno je da se čišćenje ne provodi četkicom kojom perete zube jer četkicom potiskujete nečistoće nazad u jezik i krv. Nakupine toksina i bakterija na površini jezika glavnih su krivci za loš zadah i halitozu.

 

“Oil pulling“ ili mućkanje ulja je još jedna jednostavna i efikasna drevna ayurvedska  metoda čišćenja. Uzima se žličica ulja koje se potom mućka i premeće po ustima 10-20 min. Ulje ima antibakterijsko djelovanje i uništava loše bakterije, gljivice i druge organizme eliminirajući ih iz područja cijele oralne šupljine (zubi, zubnog mesa, grla, jezika). Uspješno izvlači i neutralizira toksine iz sline. Najčešće se koriste maslinovo, sezamovo ili kokosovo ulje. Ova neizostavna ayurvedska tehnika pomaže kod rješavanja zubnog plaka, zadaha, osjetljivog zubnog mesa, zubi i karijesa no djeluje i na dubljoj razini; smanjuje upalne procese u tijelu, detoksicira tijelo od teških metala, pomaže kod glavobolja i migrena, kožnih problema i alergija.

 

Za kraj, da ponovimo…

  1. Postoje 4 glavna sustava za eliminaciju toksina; koža, pluća, bubrezi i crijeva. 
  2. Stimulacijom ovih sustava i kombinacijom unutarnjih i vanjskih metoda pospješujemo  protok i čišćenje organizma od toksina.
  3. Pravilna, cjelovita i sirova prehrana je osnova za čišćenje organizma.
  4. Detoksikaciju kože potaknite tjelovježbom, suhim četkanjem, IR saunama.
  5. Pluća pročistite dubinskim disanjem (Pranayama) i aerobnim vježbama.
  6. Bubrege detoksicirajte sokovima od povrća i biljnim čajevima.
  7. Crijeva čistite prehranom bogatom vlaknima i vodenim klistirom ili/i hidrokolon terapijom

 

Pozdravljam Vas do sljedeće srijede,

 

Urednica holističkog zdravlja na Sirovahrana.hr,

Dorina Grgin

Sheraj :-)