Emotivna vezanost za (lošu) hranu

Emotivna vezanost za (lošu) hranu

Kada se osoba prisjeti nekog lijepog događaja, nesvjesno se često prisjeti i hrane sa tog događaja.

Hrana koja se teško probavljuje je savršeno sredstvo za potiskivanje negativnih emocija. Ovako se problemi naizgled otklone, odnosno potisnu dublje, a kada ponovo izrone na površinu još su veći i teži, ali i sa novim problemima. Ovo vodi ka začaranom krugu potiskivanja negativnih emocija, dugog probavljanja, konzumiranja stimulansa, nagomilavanja problema i ponovnog traženja utjehe u teškoj hrani.


Pored ovoga, postoji još jedan način emotivnog vezivanja za hranu. Najčešće su društveni događaji, druženja i proslave vezane za hranu. I to najčešće ne baš najsretniji izbor hrane. Točnije, veliki dio nabrojanih prilika leži baš u hrani. Kada se osoba prisjeti nekog lijepog događaja, nesvjesno se često prisjeti i hrane sa tog događaja. Tada u želji da ponovo doživi ugodno osjećanje sa samog događaja, pokušava da ga ponovo doživi kroz hranu. Nakon nekoliko zalogaja shvati da ta hrana ne donosi ono lijepo iskustvu proživljeno na dotičnom događaju, osjeća se depresija koja se lako uguši sa još mnogo zalogaja.
Ponovo se upada u začarani krug.


Prošlost je nešto što nam poznato i najlakše je osloniti se na lijepe trenutke iz prošlosti. Međutim, ovo ne donosi i napredovanje. Ako želite da napravite korak naprijed onda je bitno stvoriti nove lijepe događaje koji se razlikuju od prošlih u onom smjeru u kom vi želite da napredujete. Ako je to promjena ishrane, organizirajte neko lijepo druženje sa hranom za koju sada želite da čini vašu ishranu. Tako ćete predvidjeti emotivno vezivanje za hranu baš sa tog prijatnog druženja. Pored ovoga, ne zaboravite da druženja ne moraju uvijek da se svede na sjedenje i jelo i ispijanje kave i drugih napitaka. Zašto se ne bi družili uz vožnju bicikla, trčanje, vježbanje, planinarenje, šetnje, crtanje, odlaske na razne radionice?


Dozvolite sebi da upadnete u začarani, ali čarobni krug


Kada jednom osjetite blagodati zdrave ishrane i zdravog načina života, velike su šanse da upadnete u novi začarani krug, ali ovog puta čarobni krug! Onaj koji ne zna za bolje zadovoljava se onim što ima.


Ja vas toplo ohrabrujem da isprobate životni stil koji će vas, iako se možda razlikuje od životnog stila za koja su vezana vama draga sjećanja, osloboditi vezanosti za prošlost i stvoriti nova sjećanja. Tako ćete napraviti pomak kojem težite.


Napisala: Marina Grubić
Preuzeto: www.zdravahrana.com

Sheraj :-)