Intuitivno jedenje

Intuitivno jedenje

Kada spomenemo riječ intuicija, svi pomisle kako je to sposobnost koju neku ljudi imaju, a drugi nemaju.

Kada spomenemo riječ intuicija, svi pomisle kako je to sposobnost koju neku ljudi imaju, a drugi nemaju. No, nije sve uistinu baš tako. Intuicija ili unutarnje vodstvo podarena je svima, pitanje je samo koliko smo je svjesni i koliko ju dobro znamo slušati. Princip intuitivnog jedenja oslanja se upravo na našu intuiciju odnosno naš instinkt koji nam daje doznanja što tijelu zapravo treba. Naše tijelo je nalik savršenom “stroju“. Rukovodi se našim unutarnjim vodstvom, te slušanjem i identificiranjem tjelesnih potreba.

 

Što je to što našem tijelu uistinu treba?

Da bismo znali odgovor na to pitanje važno je povratiti tijelu sposobnost raspoznavanja dobrih od loših stvari. U današnjem modernom društvu brza hrana tkz. "junk food" je na svakom koraku, svima uvijek dostupna. Kad zamiriše svježe pecivo iz obližnje pekare, čini nam se da je to baš ono što nam u tom trenutku treba i uz relativno mali trošak brzo zatomljujemo osjećaj gladi. Prije nego pohitate u obližnju pekaru, pokušajte osvjestiti kako se zapravo vaše tijelo osjeća nakon što ga zatrpate mnoštvom za njega stranih, neprirodnih sastojaka. Pojačivači okusa, umjetne arome i bojila za hranu, sredstva za zgušnjavanje, razna punila, suviše šećera i soli...samo su neki od aditiva koji se dodaju većini hrane koja dolazi sa polica dućana, kioska brze hrane, "fast food" restorana i ništa od toga nije ono što vaše tijelo doista traži u trenucima gladi.

S vremenom preopterećeno brojnim aditivima i raznim toksinima, tijelo gubi moć raspoznavanja svojih stvarnih esencijalnih potreba i u trenutku gladi u stanju je posegnuti za bilo čime što je dosada dobivalo.  Hrana kao i druge životne navike stvara određene uzorke ponašanja u našem mozgu, pa će tako mozak u stanju gladi prvo slati signal tijelu za onim na što je naviklo. 


Zašto je to tako?

Već spomenute tvari poput šećera i pojačivača okusa (npr. mononatrij glutaminat) djeluju na nas kao jaki stimulanti, poput droge. Pri svakom uzimanju takve  hrane (u koju spada sva ind. umjetno proizvedena hrana), stimulanti ostaju kolati tijelom, dajući informaciju mozgu da treba još hrane. Postupno, procesom akumulacije u tijelu se taj "strani sadržaj" integrira i počinje izgrađivati naše stanice preuzimajući kontrolu nad staničnim procesima, naređujući tijelu što tim "ovisnim" stanicama treba za opstanak. Daljnjim uzimanjem nezdrave hrane naše tijelo postaje sve gladnije za hranjivim nutrijentima i sve više zatrovano i pretrpano praznim kalorijama. Imunitet slabi, elimimacijski sistemi su preopterećeni, zakrčeni neprobavljenim štetnim ostatcima. Drugim riječima ono je u "stanju stresa". Rezultat je opća neravnoteža tijela, uma i duha, a što se očituje npr. u raznim emotivnim problemima, metaboličkim disbalansima, hormonalnim fluktuacijama, pretilosti, autoimunim oboljenjima. 

Kako izaći iz ovo začaranog kruga? Kako povratiti unutarnju mudrost tijela da donosi prave odluke? Odgovor je relativno jednostavan, a donošenje odluke za promjenom stila života i navika je nešto teže, jer ovisi isključivo o nama.

 

Samo prepoznavanjem te odmicanjem od uzroka problema, možemo očekivati stvarnu promjenu. Važno je osvjestiti da je čin jedenja jednako važan (ako ne i važniji) kao i svaka druga obaveza koju imate u danu i da za njega treba odvojiti dovoljno vremena. Jedini način da povratite vitalnost, ravnotežu svojeg organizma i nahranite izgladnjele stanice jest da radikalno izbacite sve namirnice koje dovode do ovisnosti i remete sposobnost tijela da raspozna svoje istinske potrebe. Započnite postupno izbacivati namirnice i mijenjati navike, ali budite u tome dosljedni. Dosljednost i upornost su ključ uspjeha, a ne brzina kojom ćemo uvesti promjene. Ne kupujte industrijski proizvedenu hranu u dućanima bogatu jednostavnim šećerima i rafiniranim masnoćama. Zaobilazite "fast food" restorane i jesti hranu s nogu. Orijentirajte se na kupovinu svježih, domaćih, sezonskih namirnica s tržnica. Tu su i dućani organskih proizvoda bogate ponude. Preporuka je svakako i posaditi vlastiti vrt za sve one koji su takvih mogućnosti.

 

Čišćenje organizma važan je korak kojeg ne bi trebalo zaobići. Najbolji način za to su detoksikacijski programi prehrane u trajanju od dva tjedna do mjesec dana. Trajanje od 28 dana određeno je kao idealan period za preprogramiranje stanica. Mnogima od nas potrebna je podrška okoline kad prihvaćamo uvesti promjene u život, za neke i primarna. U tu svrhu postoje organizirane razne radionice čišćenja organizma na kojima u poticajnoj okolini i pozitivnom okruženju lakše prihvaćamo, prepoznajemo i učimo o novonastalim promjenama koje se nužno događaju u organizmu. Sve to pomaže da se držimo cilja i ne odustajemo od zacrtanog puta ka uspješnijem, vitalnijem životu.

Program detoksikacije bazira se na konzumaciji svježe pripremljene hrane bogate enzimima, mineralima i vlaknima. Ovakva vrsta prehrane čisti, hrani i obnavlja stanice, tkiva i organe. Probavnom sustavu omogućava se odmor od prerađivanja dotad teško probavljive hrane. Tijelo se fokusira na popravljanje nastalih oštećenja i čišćenje otpada iz vaše krvi i cijelog sistema. Krajnji rezultat je novodobivena energija, osjećaj lakoće i poleta. Krv se dovodi u optimalno lužnato stanje koje ne podržava prisustvo i opstanak brojnih štetnih gljivica, patogenih bakterija i ostalih napasnika. Biti spreman proći kroz jedan takav program detoksikacije čini se mnogima naizgled teškim i zahtjevnim, ali što je to u odnosu na rezultat kojeg postižete za vaše zdravlje, vitalnost i sveopće zadovoljstvo. Slijedeći načelo „Moje tijelo je moj hram“, dobro ćete se osjećati u vlastitoj koži, donositi uspješnije životne odluke i pozitivnije gledati na svoju budućnost.

 

Tijelu se vraća sposobnost intuitivnog jedenja, a to je ono što vaše sad čiste i zdrave stanice uistinu trebaju i traže. Čisteći tijelo od svega onoga što ga je navodilo da se vraća na stari put ustaljenih navika, daje vam priliku za nove i bolje odluke da ga napokon počnete hraniti za njega pravom hranom. To je hrana koja ne raste u dućanima, tvornicama i pekarama, već dolazi od tamo od kuda i mi sami potječemo, iz prirode.

 

Pozdravljam Vas do slijedeće  srijede!

Vaša urednica holističkog zdravlja na SirovaHrana.hr, 

Dorina Grgin

 
Sheraj :-)