Kako jesti voće?

Kako jesti voće?

Svi mislimo da jesti voće znači samo kupiti voće, narezati ga na kriške i staviti u usta. To nije tako jednostavno.

Svi mislimo da jesti voće znači samo kupiti voće, narezati ga na kriške i staviti u usta. To nije tako jednostavno. Važno je znati kako i kada jesti voće.

 

Koji je ispravan način jedenja voća?

Najprije to znači da voće ne treba jesti poslije obroka! Voće treba jesti na prazan želudac. Jedenje voća igra glavnu ulogu u detoksikaciji vašeg organizma, kojeg snabdijeva sa velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti.

 

Plodovi voća su najvažnija hrana

Recimo pojedete dvije kriške kruha, a zatim komad voća. Komad voća je spreman da prođe ravno kroz želudac u crijeva, ali ga kruh sprječava u tome. U međuvremenu, cijeli obrok se raspadne i fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt sa hranom u želucu, pospješuje probavu i sokove, pa cijela masa takve hrane počinje da se kvari.

Jedite voće na prazan želudac, i to prije obroka! Čuli ste kako se ljudi žale: Podriguje mi se svaki put kada jedem lubenicu i kada pojedem durian. Pojedem li banane imam osjećaj da pod hitno moram u toalet, itd. To se neće dogoditi ako pojedete voće na prazan želudac. Voće pomiješano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi plinove. Dakle, vi se zato napuhnete! To se ne događa sa nekim plodovima, kao što su npr. naranče i limuni, jer su oni kiseli, pa u našem tijelu svako voće postaje alkalno. Ako jedete voće na ispravan način, steći ćete tajnu ljepote, dugovječnosti, zdravlja, energije, sreće i normalnu težinu.

 

Ako hoćete da pijete voćni sok, pijte samo sok od svježeg voća, a ne koncentrat sokova iz konzervi. Nemojte piti ugrijan sok. Nemojte jesti ni kuhano voće, jer tada nećete dobiti njegove hranjive sastojke. Kuhanjem uništavate sve vitamine. Jedenje cijelog ploda je bolje nego pijenje soka. Ako želite da pijete voćni sok, pijte ga sporo, gutljaj po gutljaj, jer morate ga pomiješati sa pljuvačkom u ustima prije gutanja.  

Ako 3 dana jedete samo voće i pijete voćni sok iznenaditi ćete se i sami kad vam prijatelji kažu da izgledate svježe.

 

Kivi

Mali ali moćni, dobar izvor kalcija, magnezija, vitamina E i vlakana. Njegov sadržaj C vitamina je dvostruko veći od onog kod naranče!

 

Jabuka

Prolongira odlazak doktoru. Iako jabuka ima mali sadržaj vitamina C, ona je antioksidantna i flavonoidna i povećava aktivno djelovanje vitamina C, čime smanjuje rizik raka debelog crijeva, srčani i moždani udar.

 

Jagoda

Jagoda je zaštitno voće. Jagode spadaju među glavno voće, koje ima najveću antioksidantnu moć i štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih žila, slobodnih radikala. U ovu grupu najkorisnijeg voća spada još malina, kupina, borovnice i trešnje. Trešnje i ananas najviše pomažu otklanjanju bola u stopalima zvanog “Giht”.

 

Naranča

Dvije do četiri naranče svakodnevno vam mogu pomoći kao zaštita od prehlade, snižava holesterola, sprječava i rastvara bubrežni kamen i smanjuje rizik raka na debelom crijevu.

 

Lubenica

Lubenica je najbolje piće za gašenje žeđi. Sastoji se od 92 posto vode, a puna je glutationa, koji pomaže i pojačava naš imuni sistem. Također je ključni izvor likopena, oksidanta u borbi protiv raka. U lubenicama se nalazi: vitamin C i kalcij.

 

Guava i papaja

Guava i papaja su šampioni po sadržaju vitamina C. Guava je također bogata vlaknima, koja pomažu u sprječavanju opstipacije. Papaja je bogata karotinom i dobro djeluje na vaš vid. Guava je veliki tropski crveni ili žuti jestivi plod kruškastog oblika sa američkog drveta guajava, koji ima crvenu ili žuto-zelenu ljusku sa ružičastim, bijelim ili žutim mesnatim sadržajem, koji se jede sirov ili pije/jede kao zgusnuti ili želatininasti voćni sok. Papaja je veliki jestivi plod eliptičnog ili okruglog oblika sa zimzelenog tropskog drveta.

 

Dinja ima najviše antioksidanata koji su prevencija za rak i čiste organizam.

Češnjak je najzdraviji sa istim učinkom među povrćem.

Pijenje hladne vode nakon obroka = rak! Možete li vjerovati? Hladna voda očvrsne masne supstance koje ste upravo konzumirali, što će usporiti vrenje. Kada te ‘naslage’ reagiraju sa kiselinom, one će se razbiti i apsorbirati u crijevima brže nego čvrsta hrana i nataložiti će se u crijevima. Vrlo brzo, pretvori će se u masti i dovesti do raka. Najbolje je piti toplu juhu ili toplu vodu nakon obroka.

 

Ozbiljna napomena o srčanom udaru

Trebate znati da svi simptomi infarkta ne počinju s bolovima u lijevoj ruci. Budite svjesni intenzivnog bola u vilici. Ne morate prve bolove imati u grudima tokom srčanog udara. Mučnina i intenzivno znojenje također su zajednički simptomi. Šezdeset posto ljudi koji su imali srčani udar u snu nikad se nisu probudili. Bol u vilici može vas probuditi i iz čvrstog sna. Budite oprezni i svjesni toga.

 

Što više znamo, imamo veće šanse preživjeti.

 
Sheraj :-)