Kalij eliksir za srce

Kalij eliksir za srce

Nakon kalcija, magnezija i natrija, kalij je mineral i elektrolit koji je prijeko potreban ljudskome tijelu.

KALIJ- ELIKSIR ZA SRCE I ŽIVČANI SUSTAV

Nakon kalcija, magnezija i natrija, kalij je mineral  i elektrolit koji je prijeko potreban ljudskome tijelu. Najveći udio kalija se nalazi u tekućinama unutar stanice  (čak oko 98 %) gdje s natrijem aktivira enzim ATP-azu te tako regulira prijenos kalijevih i natrijevih iona kroz staničnu membranu, a samo 2% posto iza njih. S obzirom da se najvećim udjelom nalazi unutar stanice kalij je glavni unutar stanični kation, dok natrij je glavni izvan stanični kation.


ULOGA KALIJA:

 • važan je za prenošenje hranjivih tvari do stanica            
 • posebno je važan za mišićnu i živčanu aktivnost jer stupanj do kojeg se naši mišići stežu i do kojeg se živci podražuju uvelike ovisi o količini ovog minerala                                     
 • regulira ph krvi                                                                                
 • regulira ravnotežu vode i kiselost urina                                      
 • kontrolira grčenje mišića                                                              
 • ima važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka, radu srca, bubrega                                                
 • važan je za očuvanje koštane mase                                            
 • prirodna je pomoć kod  tegoba glavobolje i migrene            
 • olakšava stanje ukočenosti zglobova                                    
 • sudjeluje u skladištenju ugljikohidrata                                      
 • pomaže u odvođenju iz organizma neprobavljenih ostataka hrane i toksina iz te iste hrane sprečavajući njihovo gomilanje i toksikaciju


HIPOKALEMIJA

Hipokalemija je niska razina kalija u organizmu, a rezultat je pretjeran gubitak kalija kroz urin. Najčešće se javlja kod osoba koji su uzimali diuretike, kod neadekvatne prehrane, kod određenih problema sa bubrezima ili zbog prevelike količine unosa natrija u hrani. Alkohol, kava, šećer, pretjerana tjelesna aktivnost, proljev i zatvor mogu dovesti do nedostatka kalija, velika većina osoba ne unosi kalij dovoljno kroz prehranu, a s obzirom da kalij ima važnu ulogu u transportu tjelesnih tekućina i radu srca njegov nedostatak može izazvati niz poremećaja u organizmu. Jedan od najčešćih i početnih simptoma nedostatka kalija u organizmu je umor. Rani simptomi nedostatka kalija mogu biti slabost mišića, razdražljivost, nesanica, problemi sa probavnim sustavom, a nedostatak kalija može dovesti do aritmije srca. Niska razina kalija može poremetiti metabolizam glukoze i dovesti do povišenog šećera u krvi. Najgori slučaj težeg nedostatka kalija može prouzrokovati paralizu.


HIPERKALEMIJA

Hiperkalemija je stanje koje se očituje povišenom razinom kalija u krvi. Najčešće se javlja kao posljedica lošeg rada bubrega. Bubrezi obično uklanjaju višak kalija iz tijela, ali kada ne funkcionira ispravno dolazi do hiperkalemije. Simptomi povišene razine kalija mogu biti različiti, a najviše se odnose na problema sa mišićima te srčanim tegobama (može se poremetiti srčani ritam,  veoma se često javlja usporeni rad srca-bradikardija)


ODNOS NATRIJA I KALIJA

Kalij je vrlo važan ljudskom tijelu i zajedno s natrijem regulira ravnotežu vode i acidobazne ravnoteže u krvi i tlaku. S obzirom da kalij lakše ulazi u stanice nego natrij on potiče razmjenu natrij-kalij preko stanične membrane i taj odnos natrija i kalija zovemo „natrij kalij pumpa“. Tako će kod živčanih stanica stvarati električni potencijal koji podupire provođenje živčanih impulsa, a njegovim napuštanjem iz te ćelije omogućiti će živčanim impulsima napredak. Osim što pomaže živčanim impulsima natrij kalij pumpa pomaže kod kontrakcije mišića te je vrlo važna za regulacija rada srca.


KALIJ I SRČANI SUSTAV

Srce je veoma važan organ u ljudskome tijelu, a neravnoteža natrija i kalija u krvi može poremetiti njegovu funkciju.Kako bi srce ispravno funkcioniralo ravnoteža elektrolita u krvi mora biti u granicama normale.Kalij kao važan mineral i elektrolit igra veoma važnu ulogu u prijenosu električnih impulsa do srca te tako pomaže normaliziranju ritma rada srca. Prekomjeran unos natrija u hrani može dovesti do problema sa visokim krvnim tlakom, a tu nastupa kalij koji igra veoma važnu ulogu jer pomaže u smanjivanju krvnog tlaka. Visoki krvni tlak je danas raširen problem jer posljedice arterijske hipertenzije mogu biti mnogobrojne: oštećenje bubrežnih funkcija, nastanak moždanog udara, oštećenje srčanog mišića, koronarnih arterija


KALIJ U HRANI

Najbogatiji izvori kalija su:

Banane;Avokado; Marelice; Datulje i ostalo sušeno voće

Zeleno lisnato povrće - kelj, špinat

Orasi i orašasti plodovi

Jabuke; Naranče i drugi sokovi od citrusa

RajčicaLososPiletinaSlatki krumpir

 

Kalij se dobro apsorbira iz tankog crijeva, ali je jedan od najvažnijih topivih minerala, tako da se kuhanjem i preradom hrane gubi njegov učinak. Sva neprerađena hrana bez dodatka soli sadrži puno veći omjer kalija nego natrija, ali se preradom ta veća količina i gubu. Preporučene dnevne količine kalija variraju, ali kod odraslih bi trebala biti najmanje 2000 mg.

 

Srdačan pozdrav do idućeg susreta

 

Vaša urednica Život bez glutena na SirovaHrana.hr

Helena Jakoliš

 
Sheraj :-)