Kiselost organizma i alkaliziranje

Kiselost organizma i alkaliziranje

Skoro sve što suvremeni čovjek radi dovodi do kiselosti organizma, a najveći utjecaj je od ishrane.

Skoro sve što suvremeni čovjek radi dovodi do kiselosti organizma, a najveći utjecaj je od ishrane, koja po suvremenim shvaćanjima dobiveni iz globalnih znanstvenih istraživanja sve više ukazuju da predstavlja glavni uzrok skoro svih suvremenih bolesti a pogotovo rak. Tako namirnice životinjskog porijekla povećavaju kiselost i to naročito meso, a od njih najmanju kiselost imaju kozje sirovo mlijeko i sirutka, koje su blago alkalne i neutralne u sirovom neobrađenom stanju, kao i termički spremljene žitarice (kruh), a voću i povrću inače baznim u sirovom stanju se povećava kiselost termičkom obradom.

 

Pravilnom ishranom može da se ispravi stvar i vratimo organizam svom prirodnom, alkalnom, baznom okruženju. Svako sirovo povrće i skoro svako voće je alkalno. Tako limun koji je po okusu najkiseliji je ustvari namirnica koja izaziva najveću alkalnu vrijednost krvi. Voće koje izaziva kiselost (blagu) su šljive, borovnice, i brusnice, što ne znači da ih treba izbjegavati zbog svojih mnogobrojnih pozitivnih biokemijskih svojstava.

 

Orašasto voće sirovo je alkalno kokos, pinjoli, a najviše BADEM koji ujedno sadrži i amigdalin ili laetril, vitamin B17, te neki autori navode da svakodnevnim unosom 5 komada smo zaštićeni od kancogena.

Kiselost izazivaju sve vrste oraha, lješnjaka, pistacija. I vrlo važno: ako se termički obrade postaju kiseliji ili alkalni prelaze u kisele (npr. sušeni kokos), što ne znači da ih treba izbjegavati zbog svojih mnogobrojnih pozitivnih biokemijskih svojstava, nego samo treba biti umjeren prilikom konzumiranja. 

Sve sjemenke osim sezama izazivaju kiselost. Kada se isklijaju postaju jako alkalizirajuće namirnice.

Od žitarica alkalizirajuće su amarant, proso i qinoa, dok su ječam, pšenica, raž, riža, heljda, kukuruz kiseli, a obradom (fizičkom, termičkom, kemijskom) postaju još više, što ne znači da ih treba izbjegavati zbog svojih mnogobrojnih pozitivnih biokemijskih svojstava, nego samo treba biti umjeren prilikom konzumiranja.

 

Većina biljnih čajeva postižu alkalizirajuće djelovanje kao i biljni začini, te čajevi predstavljaju idealnu zamjenu za kavu i slične napitke, jer svojim blagotvornim svojstvima okrepljuju i um i tijelo, što je tisućama godina poznato mudrim ljudima sa istoka.

 

Za one koji su zdravi i hrane se sirovom hranom dok im organizam ne razvije osjećaj "što mu treba", važno je napomenuti da je potrebno unositi i namirnice koje izazivaju kiselost (sjemenke, orasi, lješnjaci, šljive, borovnice, brusnice) u odnosu 20% prema 80% alkalizirajućih.

Kod bolesnih treba da se biraju alkalizirajuće namirnice da što prije dođe do balansa, i iscjeljenja.

 

Zanimljivo je da pored ishrane pušenje, kava, alkohol (pogotovo u većim količinama), kozmetička sredstva koja nisu biljnog porijekla (djeluju kroz kožu), kao i 98% lijekova, izazivaju izrazitu kiselost!

 

Zaključak je jednostavan, a to je da se sirovom hranom biljnog porijekla, postiže alkaliziranje organizma i time sprečava ili liječi rak kao i mnoge druge bolesti. 

 

Napomena da kod mijenjanja načina ishrane, prelaskom na alkalnu baznu sirovu ishranu, mokraća dobiva izrazito kiselost za kratko vrijeme da bi organizam napravio balans što prije i onda ubrzo prelazi u normalnu ph vrijednost.

 

Efekti ionizirane alkalizirane vode 

 

Za kompenzaciju kiselosti tijelo koristi velike količine minerala. Ionizirana alkalizirana voda sadrži visok postotak minerala te stoga na odličan način alkalizira organizam i pomaže u održavanju zdrave kiselo-alkalne ravnoteže tijela. U molekulama alkalizirane vode prevladava negativni naboj (OH-ion) pa ona veže slobodne radikale iz tijela. Slobodni radikali su nestabilni molekuli s nesparenim elektronima, pa teže uspostavljanju ravnoteže, tj. sparivanju elektrona. Nakupljeni slobodni radikali tako oduzimaju elektrone ćelijama okolnih tkiva, što izaziva oštećenja ćelijskih stijenki.

 

Alkalizirana voda je odličan antioksidans, pa štiti naše ćelije od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Korištenjem ionizirane vode stvara se posebna tvar ispunjena negativnim jonima, po sastavu slična kapima mora ili slapa, koji kao što je poznato imaju blagotvorno djelovanje na naše tijelo. Sve to dovodi do aktivairanja našeg prirodnog obrambenog sistema odnosno imuniteta, koji postaje jači, bolje nas štiti od bolesti i do maksimalnog porasta energije."

 

"Ionizirana voda je obrađena pitka voda iz pipe, koja nije bila samo filtrirana, već je i bila promijenjena tako da nas opskrbljuje sa velikom količinom elektrona, koje dodajemo aktivnom kisiku u tijelu, da bi zaustavili oksidaciju normalnih ćelija".

 

Alkalna ionizirana voda jedna je najvažnijih preventivnih zdravstvenih dostignuća naše generacije. Alkalna je voda jak antioksidans koji naše tielo snabdjeva s obiljem kisika, koji nam posredno daje energiju. Regulira pH vrijednost našeg tijela, što pomaže sprečavanju bolesti.

 

Pored sirovog voća i povrća, korisno je koristiti izvornu mineralnu vodu alkalne vrijednosti. Ako nemate alkalnu vodu može se ubaciti čajna žličica sode bikarbone na 5-10 l vode. Također se voda može alkalizirati stavljanjem u staklenu posudu i držati nekoliko sati izloženu direktnoj sunčevoj svijetlosti. Nikako ne koristiti plastične boce jer one prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti, odnosno povišenoj temperaturi, ispuštaju čitav dijapazon jako toksičnih i veoma kancerogenih materija. 

 

Mali savjeti: svako jutro na tašte treba popiti jednu čašu mlake vode, koja će bukvalno "oprati" svaki ostatak suvišne kiseline u želudcu i probuditi Vaš metabolizam bolje od bilo kog drugog napitka. Da bi organizam normalno funkcionirao, neophodno je piti minimum 2 l čiste pitke i po mogućnosti alkalne vode.

 

 

Napisao: Milan Nikolić, nutricionist

 
Sheraj :-)