Krastavac - ljetna blagodat

Krastavac - ljetna blagodat

Krastavac je sastavljen od 95 posto vode i na taj način pomažu tijelo u održavanju hidratacije.

Opis i podrijetlo

Podrijetlo ovog divnog ljekovitog povrća potječe iz Azije, a njegova popularnost seže davno u prošlost gdje su ga počeli uzgajati stari Grci, a kasnije i Rimljani. U početku se koristio kao hrana, te se nakon toga zbog ljekovitog djelovanja počeo koristiti i u kozmetičke svrhe. Plod krastavca je najčešće valjkastog oblika, a njegova veličina može varirati od 15-30 cm, izvana sadrži debelu tamnozelenu koru, a unutra je bogat mesnatim jestivim košticama.

 

Energetska i nutritivna vtijednost

Energetska vrijednost krastavaca na 100 gr svježeg i oguljenog krastavaca iznosi 14 kalorija, a od hranjivih tvari sadrži:

  • vitamin C 5,5 mg, vitamin A 223.6 I.J, kalij 149.8 mg, folna kiselina 13.5qg, magnezij 11.4 mg, prehrambena vlakna 0.8 mg, mangan 0.1 mg, beta karoten 131 qg

 

Ljekovitosti krastavca

Zdrastvene prednosti krastavaca u ovom malom i blagotvornom povrću su mnogobrojne: ima snažna antioksidativna djelovanja, bogat je izvor minerala kalija i magnezija kao i vitamina C, pomaže kod problema sa visokim krvnim tlakom, prirodni je diuretik ublažava poteškoće s očima, idealan je za probavni sustav, za zdravlje kože i kose, pomaže kod dijabetesa, artritisa , gihta i bubrežnih kamenaca, niskokaloričan je pa je idealna pomoć pri mršavljenju,  a ujedno može pomoći kod mamurluka uzrokovanim uzimanjem alkohola jer zbog svog bogatsva u količini vode koje sadrži pomaže vratiti organizmu hranjive tvari i eliminirati toksine koji su prisutni od uzimanja alkohola.

 

Krastavac i hidratacija

Krastavac je sastavljen od 95 posto vode i na taj način pomažu tijelo u održavanju hidratacije. Nedostatak vode u organizmu može uzrokovati brojne zdrastvene probleme kao što su dehidracija, suha usta,umor i grčevi mišića, no uzimanjem ovog povrća možemo smanjiti sve ove probleme

 

Krastavac i zdravlje probavnog sustava

Krastavac je bogat izvor prehrambenih vlakana koji se dijele na topiva i netopiva vlakna.Prehrambena vlakna u organizmu imaju veliko značenje te mogu pomoći kod problema sa opstipacijom jer imaju sposobnost vezanja vode te tako povećavaju volumen stolice i dovode do uspostave stolice. Hrana kao krastavac koja je bogata vlaknima organizmu daje osjećaj sitosti te tako pomažu u regulaciji tjelesne težine. S obzirom da vlakna imaju i mogućnost uklanjanja štetnih sastojaka iz organizma istraživanja su pokazala da su dobri u prevenciji karcinoma debelog crijeva te sudjeluju u snižavanju kolesterola na način da se topiva vlakna vezuju na žučne kiseline  što dovodi do njihovog izlučivanja iz organizma.

 

Krastavac pomaže pri mršavljenju

Krastavac djeluje kao prirodni diuretik zbog velikog sadržaja vode koje sadrži u sebi. Diuretici su tvari koji osim izlučivanja vode dovode do povećanja i izlučivanja soli putem urinarnog trakta. Prehrana bogata krastavcem može smanjiti oticanje nogu i gležnjeva, te kao prirodan diuretik opet može pomoći gubljenju težine kod osoba kojima se zadržava tekućina u organizmu.

 

Krastavac pomaže zdravlju kože

Zbog sadržaja vitamina i minerala kao i velikog udjela vode svoju blagodat je pokazao i u zaštiti i njezi kože. Vrlo jednostavna metoda za uklanjanje  podbuhlosti  i podočnjaka leži upravo u krastavcima jer sadrži askorbinsku  i kafeinsku kiselinu koji sprečavaju zadržavanje vode i na taj način smanjuju podbuhlost. Nedostatak vode u organizmu može dovesti do stvaranja borica ali upravo je zato tu krastavac koji pomaže protiv preuranjenog starenja kože. Čisti kožu te pomaže u zatezanju kože jer sadrži silicij koji zateže vezivno tkivo. Silicij je mineral koji  je neophodan za strukturu svih vezivnih tkiva i organa. Važan je za izgradnju tetiva, hrskavica i krvnih žila te utječe na proces mineralizacije kostiju i potiče jačanje  kolagena. Prvi simptomi nedostatka silicija dovode do problema sa kosom i noktima, a može doći i do problema sa zubima i kostima. Prehrana bogata krastavcima može pomoći za zdravlje kose i noktiju kao i vezivnog tkiva.

Krastavac sadrži sastojke koji hlade i kada se primjenjuju direktno na kožu hlade, pomažu u smanjivanju boli te na taj način i ubrzavaju proces oporavka oštećene kože.U kombinaciji sa glicerinom i ružinom vodicom može pomoći kao prirodna zaštita od sunca.

 

Krastavac i zaštita srca i krvnih žila

Krastavac je bogat mineralima kalijem i magenzijem kao i dijetalnim vlaknima, prirodni je diuretik te pomaže u snižavanju krvnog tlaka i pritiska u arterijama. Magnezij je mineral koji pomaže opustiti krvne žile i na taj način snižava krvni tlak, dok kalij pomaže u prijenosu električnih impulsa do srca. Nedostatak elektrolita kalija i magnezija kao i nedostatak vode u organizmu može utjecati na ravnotežu elektrolita i na zdravlje bubrega pa samim time može doći do problema sa krvnim tlakom.

Osim zaštite srca i krvnih žila pomažu kod problema sa bubrežnim kamencima jer sadrži veliku količinu vodu i imaju izvrsnu moć uklanjanja toksina i otpada iz organizma, uklanja višak mokraćne kiseline pa ujedno može pomoći kod artritisa

 

Priprema krastavaca i način čuvanja

Nepravilnim čuvanjem krastavca dolazi do omekšavanja i gubitka svježine krastavaca. S obzirom da su krastavci vrlo osjetljivi na temperaturu vrlo ih je važno čuvati na hladnom mjestu. Prije upotrebe krastavaca potrebno ga je dobro oprati, te se također može jesti kora koja je jako ljekovita ako nije oštećena i prskana. Bitno ih je dobro prožvakati jer bi u suprotnom mogli prouzročiti probavne smetnje

 

LJEKOVITI RECEPT ZA HIDRATACIJU KOŽE

Sastojci:

1/2 banane

1/2 krastavca                                                  

1 žlica meda

4 žlice soka od limuna

Rastopite med na vodenoj kupelji. U blenderu pomiješajte bananu i krastavac pa dodajte med i sok od limuna i miješajte do glatke smjese. Smjesu ravnomjerno nanesite na lice i područje oko očiju, legnite, opustite se i ostavite 30 minuta pa zatim isperite mlakom vodom, posušite čistim ručnikom. Vaša koža će biti glađa, a ujedno nahranjena.

 

Srdačan pozdrav do idućeg susreta

 

Vaša urednica Život bez glutena na SirovaHrana.hr,

Helena Jakoliš

 
Sheraj :-)