Kurkuma - protiv raka

Kurkuma - protiv raka

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin.

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tokom stoljeća. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode.

Donosimo vam 6 dobrobiti kurkumina koji se ponekad krije i pod oznakom E100:


Dobra je za zdravlje jetre
Kurkuma pomaže smanjiti štetu od patogena i toksičnih spojeva kao što su teški metali, zračenje, nikotin i druge kemikalije.
U suradnji s vitaminom D pomaže u zaštiti od Alzheimerove bolesti.

Kako su pokazala istraživanja provedena u gradovima i selima u Indiji gdje je upotreba kurkume visoka gotovo da i nema slučajeva Alzheimerove bolesti.

 

Štiti od artritisa
Snažna antiupalna svojstva kurkume dugo su korištena u staroj indijskoj i ayurvedskoj medicini kao tretman za upalne poremećaje, primjerice artritis i reumatoidni artritis. Istraživači su otkrili da ekstrakt kurkume blokira napad reumatoidnog artritisa u štakora. Čini se da ekstrakt sprečava protein (poznat kao NF-KB) da se aktivira u zglobu. Ovaj protein je povezan s povećanim rizicima od upale.


Pomaže kod zarastanja rana
Kurkuma ima svojstva antiseptika i analgetika. U davna vremena, stavljala se na rane i posjekotine, da bi ih izliječila, ali i da se izbjegne infekcija.

 

Smanjuje šanse za oboljenja od kardiovaskolarnih bolesti
Kurkuma je učinkovita u sprečavanju oksidacije kolesterola čime smanjuje šanse za oboljenje od kardiovaskularnih bolesti.

 

Prednosti za kožu
Kurkuma je vrlo učinkovita kod kožnih bolesti. Umiješajte je u kremu ili napravite masku i nanesite na problematična područja. U slučaju vodenih kozica, primjenjuje se kao prah ili kao pasta kako bi se olakšao proces zacjeljivanja.

Prstohvat kurkume možete dodati jelima od povrća, u juhe. Kurkuma će dati jelu lijepu zlatno-žutu boju i ugodnu aromu.

 

Izvor: http://zdravapriroda.com

Sheraj :-)