Mono - prehrana

Mono - prehrana

Evo još jednog odličnog načina kako možete pročistiti svoj organizam i rasteretiti probavni sustav.

Evo još jednog odličnog načina kako možete pročistiti svoj organizam i rasteretiti probavni sustav od brojnih sati koje inače potroši kako bi razgradio svu dnevno unešenu hranu. Radi se o mono-prehrani.

 

Što je to mono-prehrana i koje su njene prednosti?

Mono-prehrana podrazumijeva unošenje samo jedne vrste namirnice unutar obroka u periodu od 7-14 dana. Povrće ili voće su namirnice koje je pritom najbolje koristiti zbog velike količine vode i vlakana, što ubrzava probavni proces i cjelokupno čišćenje organizma. Ova vrsta prehrane tijelu daje dovoljno vremena da se i pročisti i regenerira bez velikih kalorijskih restrikcija. Idealna je za sve one koji nisu skloni rigoroznijim postovima poput onih vodom, povrtnim sokovima ili detoksikacijskom limunadom.

Prednosti Mono-prehrane su što omogućuje da i dalje u potpunosti možete efikasno provoditi sve svoje uobičajene dnevne fizičke ili mentalne aktivnosti. Nemate prekomjerni osjećaj umora, letargije, glavobolju ili druge moguće simptome detoksikacije, koje bi inače mogli osjećati pri potpunoj eliminaciji krute hrane. Iako se ovaj oblik čišćenja organizma odvija sporijim tempom svejedno daje vrlo pozitivne rezultate.

 

Mono-obroci i provođenje mono-prehrane

Tipična kategorija namirnica koje se konzumiraju kroz zadani period predstavlja svježe voće. Odnosi se na konzumaciju samo jedne vrste voća što maksimalno smanjuje opterećenje probavnog sistema.


Zašto voće?

 

 • probava voća traje otprilike 30 min što značajno smanjuje količinu energije koja treba tijelu da bi ga probavilo.

 

 • ne zahtjeva proizvodnju velikih količina različitih vrsta probavnih enzima koji su inače potrebni u probavi kompleksne i teške hrane.

 

 • u svježem je sirovom stanju, što mu omogućava da zadrži vitalne enzime za brzo i lako probavljanje hrane i eliminaciju otpadnih tvari.

 

 • sadrži vlakna koja čiste crijevne stjenke zakrčene naslagama stare hrane i slojeve sluzi te pospješuju otklanjanje toksina iz tijela.

 

 • osim što čisti, voće ispire toksine jer je bogato vodom i predstavlja idealan način da održavate tijelo hidratiziranim, a stanice nahranjenima.

 

 • ovakav način prehrane ne uključuje kalorijske restrikcije.

 

 • idealno je tijekom ljeta zbog osvježavajućeg, alkalizirajućeg i rashlađujućeg efekta svježeg voća na organizam.

 

Rezultat je čišća i mekša koža, bolja regulacija probave, viša razina energije, bolji san...To su samo neke od brojnih blagodati ovakvog plana prehrane i čišćenja organizma.

 

Vaš dnevni mono-obrok može sadržavati i voće u tekućem kašastom obliku. Uzmite voće i stavite ga u blender uz mali dodatak vode. Ovako pripremljen "smoothie" pijte polako, „prožvačite“ svaki gutljaj. Dozvolite tijelu da osjeti i uživa u hrani koju unosi. Brzo gutanje i ispijanje može izazvati reakcije poput nadutosti i nepoželjnih plinova. Žvačite vašu tekućinu i pijte vašu hranu!

Obratite pozornost na porjeklo namirnica. Nastojte da budu organske, kupujte od lokalnih proizvođača. Onima čije porjeklo ne znate, svakako ogulite koru.

 

Kada planirate svoje mono-obroke i birate vrstu voća, uzmite u obzir sljedeće smjernice:

 • Koje voće odabrati? Preporuka je da birate voće koje uistinu volite kako biste lakše ostvarili program i krajnji cilj. Važno je da uživate u okusu tog voća jer ćete ga trebati konzumirati barem 7 dana.

 

 • Da li ćete biti dovoljno siti i zadovoljni? To je stvar svakog pojedinca. Nekima zbog postojećih prehrambenih navika, ovo će predstavljati pravi izazov. Izazovi su ono što začinjuje svakodnevicu. Imajte pred očima razlog Vaše odluke i krajnji rezultat. Prednost mono-prehrane je u tome što nema kalorijskih restrikcija. Drugim riječima, ovisno o individualnim potrebama prilagodite i veličinu porcije. Lubenica koja Vam se možda ne čini najzasitnijim voćem, odlična je za čišćenje bubrega i ispiranje cijelog organizma, pomaže pri smanjenju nakupina celulita i edema u tijelu. Sastoji se većinski od vode i možete ju jesti do mile volje. Banane su dobre jer su dosta zasitne, ali bilo bi dobro da su organskog podrijetla. Bobičasto voće je prava poslastica, prepuna dragocjenih antioksidanata, no često nažalost preskupo za mnoge. No, ako ga uzgajate u vlastitom vrtu, navalite bez milosti i uživajte u punoći arome.

 

 • Za one koji nisu ljubitelji slatkog, krastavci su npr. odlična alternativa. Ovo i neko drugo lako probavljivo povrće, koje je bogato vodom i vlaknima je više nego odlična alternativa voću. Svakako je preporuka kod ljudi koji pate od povišenog šećera u krvi ili nekih gljivičnih oboljenja poput kandidijaze.

 

 • Nastojte birati sezonske namirnice. Ono što nam Majka Priroda daruje u određeno godišnje doba je obično ono što nam je tada najpotrebnije. Ljeto je odlično doba za mono-prehranu jer je izbor voća najbogatiji ponudom, stoga dajte mašti na volju i uživajte u njegovim blagodatima.

 

 • Jako važno je kupovati organsko! Beskorisno je planirati provođenje bilo kakvog oblika čišćenja organizma, ako ga istovremeno trujemo još većom količinom toksina. Kemijski tretirano i GMO umjetno uzgojeno voće i povrće, sigurno ne predstavlja vrstu hrane kojom želite hraniti svoje tijelo.

 

 • Jedite isključivo zrelo voće! Voće koje je ubrano nakon što je dovoljno sazrelo na suncu, obiluje vitaminima i mineralima, za razliku od onog nezrelo ubranog i dugotrajno skladištenog. "Ono si što jedeš", pa tako ako se hranite nezrelim ili umjetno uzgojenim plodovima, takve informacije šaljete u svoje tijelo, takva tkiva i stanice izgrađujete. Zato se potrudite saznati podrijetlo svoje hrane, ključno je za vaše zdravlje!

 

 • Bez obzira na visoki postotak vode u voću i nekim vrstama povrća, od iznimne je važnosti da dodatno unosite dovoljnu količinu izvorske vode, posebno u ljetno doba kada se puno znojimo. Uz vodu možete piti i čiste biljne čajeve, poput koprive, preslice, majčine dušice, stolisnika... Na taj način pospješujete i ubrzavate ispiranje toksina van iz tijela.

 

I za kraj, važno je istaknuti da mono-prehrana voćem predstavlja odličan način čišćenja i oporavka tijela ako se provodi u periodu unutar 7 - 30 dana. No, ni na koji način ne treba postati vašim svakodnevnim načinom prehrane zbog posljedica deficita određenim vitalnim nutrijenatima, posebice mineralima. Kao što tijelu treba period čišćenja i odmora kako bi normalno funkcioniralo te održavalo zdravi hormonalni rad, za održavanje generalnog zdravlja i ravnoteže unutar organizma potrebni su esencijalni minerali i ostali gradivni elementi koje vam dugoročno ovakav način prehrane ne može pružiti.

 

Pozdravljam Vas do slijedeće  srijede!

Vaša urednica holističkog zdravlja na SirovaHrana.hr, 

Dorina Grgin

Sheraj :-)