MSM - mineral mladosti i ljepote

MSM - mineral mladosti i ljepote

Jedan od najvažnijih nutrijenata u našem tijelu je biološki aktivan sumpor.

Jedan od najvažnijih nutrijenata u našem tijelu je biološki aktivan sumpor. Zbog uvelike osiromašenog tla na kojem rastu biljke te zbog povećane konzumacije ind. procesirane hrane, bez obzira da li održavali zdrave prehrambene navike ili ne, većini u prehrani i organizmu kronično nedostaje ovog važnog minerala. On omogućuje i podupire normalnu funkciju gotovo svih tkiva u tijelu. Kako starimo hrana osiromašena vitalnim hranjivim tvarima, nedostatak sumpora i nakupine lošeg kalcija u tijelu stvaraju pojavu ukočenosti, doprinose sveopćem manjku fleksibilnosti i stvaranju upalnih artritičnih stanja te generalno doprinose bržem starenju našeg tijela.


Što je MSM?

MSM (Methylsulfonylmethane) je vrsta organskog sumpora prirodno prisutnog u svakom živom biću. Nalazi se i u voću, povrću i žitaricama - poput npr. Aloe Vere, spiruline, maca praha, češnjaka, luka, rotkvica, bundevinih sjemenki, kelja, brokule, kupusa itd. 

Ovaj oblik sumpora bijele je boje i blago gorkastog okusa. Nema veze sa sulfitima, koji su žute boje i jaki su iritanti. Osim što je odličan izvor biološki raspoloživog sumpora, MSM je (kao što i samo ime upućuje) darovatelj metilne grupe koja predstavlja ključnu kariku u procesu čišćenja jetre i dovođenja hormona u ravnotežu.


Što je kalcifikacija?

Kalcifikacija je definirana kao akumulacija kalcijevih soli u našem tijelu - mekim tkivima, krvožilnom sistemu, zglobovima, endokrinim žlijezdama (štitnjača, hipofiza). Iako je kalcifikacija normalan proces potreban za formaciju kostiju, problem nastaje kada dođe do njegovog abnormalnog nakupljanja. Ovo dalje uzrokuje brojne zdravstvene probleme poput: plaka u krvožilnom sistemu, bubrežnih kamenaca ili reumatičnih i artritičnih stanja koja dalje vode do teških degenerativnih bolesti.

Posljednjih godina, s prodorom velikog broja prirodnih dodataka prehrani i superhrane na svjetsko tržište, MSM je pobudio opću pažnju javnosti. Zbog mnogobrojnih kvalitetnih osobina, prepoznat je kao vrhunski dodatak za dugovječnost, ljepotu i očuvanje zdravlja. Stvorio je reputaciju moćnog generatora antioksidanata koji se efikasno odupiru mogućnostima nastanka oksidativnog oštećenja i naticanja kao posljedicama nastalih nakon napornog vježbanja i drugih fizički intenzivnijih aktivnosti.

Neke od brojnih dobrobiti MSM-a su:

  • Zbog prisustva sumpora potiče proizvodnju kolagena, keratina i elastina u koži dajući i vraćajući koži elastičnost, tonus. Posljedica starenja je upravo i smanjena proizvodnja ove ključne vezivne i elastične komponente, koja kožu održava mladolikom i zategnutom. Viseća, suha i ispucala koža prepuna bora simptomi su nedostatka kolagena. MSM zajedno sa vitaminom C pomaže u izgradnji novih i zdravih tkiva, normalizira stvaranje kolagena i znatno pomlađuje izgled kože, bilo da se radi o strijama, celulitu, borama ili aknama.
  • MSM vraća snagu mišićima, kostima, zglobovima, staničnim membranama i poništava utjecaj slobodnih radikala.
  • Potiče fleksibilnost zglobova, tkiva i krvnih žila. Razbija nakupine kalcij fosfata, glavnog uzročnika mnogih degenerativnih i kardiovaskularnih bolesti. MSM je jako učinkovit u rješavanju nefleksibilnih zglobova. Nefleksibilnost zglobova usko je povezana sa akumulacijom lošeg kalcija (kalcij fosfata, kalcij karbonata) u našim zglobovima. MSM dekalcificira, tj. rastapa nakupine lošeg kalcija u zglobovima, tkivima i krvnim žilama (plak) pretvarajući netopiv “loš kalcij” u kalcijev sulfat, koji je topiv i lako se izlučuje van iz organizma. 
  • Jedna od možda najznačajnijih karakteristika je sposobnost MSM-a da pročisti i detoksicira tijelo. MSM utječe na staničnu stjenku, čineći naše stanice i tkiva propusnijima. Propusnost staničnih stjenki dopušta toksinima i akumuliranim metaboličkim otrovima da izađu van iz stanica, dok s druge strane omogućuje esencijalnim hranjivim nutrijentima i vodi da uđu u stanicu, hraneći ju i hidratizirajući. 
  • Jača kosu i nokte jer sumpor podupire proizvodnju kolagena i keratina - proteina koji su od velike važnosti kada je riječ o izgradnji noktiju i kose. To opravdava njegovu titulu minerala ljepote! Čini nokte jačima, a kosu gušćom i čvršćom.
  • Bilo da je riječ o bolovima u mišićima, istegnuću ili nekom prijelomu, MSM eliminira otpadne tvari na staničnoj razini poput laktične/mliječne kiseline, koja uzrokuje bol u mišićima, te ubrzava zacjeljivanje rana i ozljeda. Dakle, daje tijelu više vremena za izgradnju novih stanica i tkiva, bilo da se radi o mišićima ili kostima.
  • Povećava razinu energije jer pospješuje i ubrzava detoksikaciju organizma, pa tijelu treba manje vremena da se bavi eliminacijom akumuliranog otpada što mu ostavlja više vremena za regeneraciju i dnevne aktivnosti. Uz to, MSM povećava efikasnost apsorpcije nutrijenata iz probavnog trakta pa tijelo troši manje energije kod samog probavljanja hrane. Ovo predstavlja veliku razliku, pogotovo ako znamo da tijelo dnevno troši čak 70-80% svoje energije samo na probavljanje unešene hrane.
  • MSM ima snažno protuupalno djelovanje jer učinkovito eliminira nakupine otpada iz svih dijelova tijela. Da li ste znali da je stanje pretilosti ili viška težine odraz jakog upalnog procesa u tijelu? Kada se organizam nosi s upalnim procesima, ne uspijeva efikasno se riješiti toksina i metaboličkih bioprodukata van iz tijela i zato ih skuplja i pohranjuje u mastima. U tom obliku oni predstavljanju manju opasnost za vitalne organe. Sumpor smanjuje upalne procese i potiče otpuštanje tih duboko pohranjenih i zarobljenih toksina, rješavajući tijelo edema i neželjenog viška kila. Ova protuupalna svojstva se odnose i na upalna stanja u zglobovima, posebno kod problema osteoartritisa i reumatoidnog artirisa - degenerativnog oboljenja za koje mnogi tvrde da je upravo rezultat kronične upale i otvrdnuća, odnosno kalcifikacije zglobova.
  • Regulira razinu natrija i kalija u organizmu, stabilizira razinu šećera u krvi, rješava problem alergija, kroničnog umora i jača rad čitavog imunog sistema. 


Kako koristiti MSM?

MSM ima jaka detoksicirajuća svojstva i zato s njegovom upotrebom treba krenuti postupno, možda najbolje par dana sa po pola čajne žličice (1.5-2g) dnevno, koju možete razmutiti u vodi, vodi s limunom, svježem soku ili “smoothiju”.

S obzirom da  je najbolje iskoristiv kada se pije uz vitamin C, bilo bi ga možda najbolje piti u limunadi, fermentiranim napitcima, “smoothiju” uz dodatak višanja, goji bobica ili nara.  Ako ste u mogućnosti možete ga kombinirati i sa superhranom u prahu - poput camu camu ili graviola praha, koji su vrlo potentni izvori vitamina C i antioksidanata te omogućuju efikasnu apsorpciju i maksimalnu iskoristivost MSM-a u tijelo.

Nakon tjedan dana možete dozu MSM-a povećavati na 3-6g dnevno, pa sve dok postupno ne dođete do 10-15 g dnevno. Naravno, veće količine MSM-a preporučaju se onima sa većim zdravstvenim poteškoćama ili kao potpora zacjeljivanju rana. Treba napomenuti da ne podnose svi jednako dobro MSM i da neki neće niti moći tolerirati veće doze. Upravo iz tog razloga krenite postupno i dajte tijelu vremena da se navikne.

Tipični detoksikacijski simptomi koji se mogu javiti prilikom uzimanja MSM-a slični su uobičajenim detoksikacijskim simptomima poput: jedne opće slabosti, mučnine, glavobolje, povraćanja,  gastro-intestinalnih/probavnih previranja, proljeva, umora, slabosti u mišićima i izostanka apetita. Možete osjetiti i bolove u zglobovima ili drugim dijelovima tijela koji su vam i inače problematičnije naravi. Važno je da znate da je to normalan dio procesa koji će proći nakon nekih 2-3 dana.

U to vrijeme bilo bi najbolje kompletno se posvetiti ovom procesu čišćenja i što više se odmarati kako bi pomogli tijelu da što lakše prođe kroz ovu fazu krize. Pijte svakako puno tekućine, najbolje ljekovitih biljnih čajeva i čiste vode, prakticirajte suho četkanje kože, okupajte se u Epsom/gorkoj soli (magnezij kloridu) i izbjegavajte krutu hranu, posebice ako tijelo ne iskazuje prirodnu potrebu za jelom. Sve ovo će ubrzati proces i ubrzo ćete biti kao novi. No, ako simptomi postanu za Vas prejaki i teško ih podnosite, bilo bi dobro da smanjite dozu i date svom tijelu više vremena za adaptaciju.


Gdje kupiti MSM?

MSM možete kupiti i kod nas, a obično dolazi u obliku praha. Ako Vam zasmeta njegov prirodan gorkasti okus, možete ga piti i obliku kapsula. MSM (kao što je već navedeno) je prirodan sastojak koji se nalazi i u biljkama. Zato je važno kada ga kupujete da bude čist, bez ikakvih primjesa i da je biljnog podrijetla.

 

Pozdravljam Vas do sljedeće srijede,

 

Urednica Holističke srijede na Sirovahrana.hr,

Dorina Grgin

 
Sheraj :-)