Murve (dud)

Murve (dud)

Plod bijele murve sadrži slobodne organskekiseline, vitamin C, karotin, pektin i invertni šećer, sluz, gume i smolu.

Murve (dud) su odlične kao samostalan obrok ili u voćnim salatama, smoothie-ima, džemovima, kompotima, u pahuljicama, sa orašastim plodovima, suhim voćem... Na suncu sušene bijele murve.

 

Drvo murve nema štetočina ni bolesti, te ih stoga nije potrebno tretirati pesticidima i sl., a plodovi su ekološki i zdravi. Bijela murva je vjerojatno došla u Europu u 12. stoljeću iz Azije, uglavnom zbog crva koji jedu samo lišće od murve. Danas je vrlo nastanjena u mediteranskim zemljama, jer voli sunčana mjesta. Razmnožava se tako što ptice koje se rado hrane tim ukusnim plodovima, uokolo raznose sjemenke.

 

Plod bijele murve sadrži slobodne organskekiseline, vitamin C, karotin, pektin i invertni šećer, sluz, gume i smolu. Prerađen plod bijele murve pomaže kod upale krajnika, želučanih problema, groznice i proljeva, a koristi se i za tretman groznice, glavobolju, upale očiju, kašlja,....

 

Izvor: www.bio-svijet.hr

Sheraj :-)