Namirnice za zdravu kožu

Namirnice za zdravu kožu

Dok na zdravlje kože utiče kompletni životni stil, nivo stresa količina i način rada postoje i namirnice koje čine čuda

6 jeftinih namirnica za zdravu kožu, a koje su nam lako dostupne


Dok na zdravlje kože utiče kompletni životni stil, nivo stresa, količina i način rada, postoje i namirnice koje mogu učiniti čuda kada je u pitanju zdravlje kože, a svaka od njih osim što je lako dostupna vrlo je zdrava i za ostale dijelove tijela. Želite zdravu kožu, uhvatite se ove hrane.Krastavac
Počnimo s ovim sočnim povrćem. Hidratizirano tijelo je ključ za zdravu i nježnu kožu, a jedna od namirnica koja najkvalitetnije hidratizira tijelo upravo je krastavac. Krastavac sadrži vitamin B i C, cink, željezo, folnu kiselinu, kalcij, magnezij i kalij, sve bitni sastojci za zdravu i lijepu kožu.


Kelj
Ovo zeleno povrće odličan je izvor vitamina za ljepotu, kao što su vitamini A, C i E koji čuvaju stanice od starenja i pospješuju stvaranje novih. Kelj je također pun minerala kao što su magnezij i kalcij koji trebaju zdravoj koži.


Sjemenke bundeve
Šaka ovih sjemenki osigurava mnogo vitamina B i nutrijenta pod nazivom biotin, ključnog za zdravu kosu, nokte i kožu. Ove sjemenke sadrže i mnogo minerala, kao što je cink, čiji manjak može uzrokovati nastanak akni. Dodajte ih u jogurt, salate ili ih grickajte uz film, ali pazite koliko ih solite!


Kupus
Skromni kupus zapravo je odlična hrana za ljepotu. Bogat vlaknima i sadrži sulforafan koji u tijelu potiče aktivnosti antioksidanata koji sprječavaju starenje. Naravno, pun je vitamina C.


Kivi
Kivi je dobar izvor vitamina E, antioksidanta koji je odličan za zdravlje i ljepotu kože. Sa druge strane, spojevi u kiviju su dobri (indirektni) borci protiv akni. Naime, loša probava i nedostatak vitamina E može se negativno odraziti na kožu, posebno na kožu lica. Rješenje i za jedan i za drugi problem možete, dakle, naći u kiviju.


Mrkva
Osim što je dobra za zdravlje očiju, mrkva usporava starenje, tj. mrkva usporava starenje naših stanica. Vitamin A i visok nivo beta karotena u ovom povrću djeluje kao antioksidant i tako sprječava oštećenja stanica, nastanak bora i akni.

Sheraj :-)