Neuvjetovana ljubav

Neuvjetovana ljubav

Obično kada pričamo o zdravlju svi se fokusiramo na razinu tjelesne aktivnosti, zdravu prehranu i zdrave životne navike.

Obično kada pričamo o zdravlju svi se fokusiramo na razinu tjelesne aktivnosti, zdravu prehranu i zdrave životne navike, no rijetki obraćaju pozornost na zdrave međuljudske odnose i ono najvažnije, ljubav, prema drugima, ali i nama samima...


Kada govorimo o neuvjetovanoj ljubavi, obično je vežemo uz Božansku energiju i prisustvo. Opet, značenje riječi Bog i Božanskog za neke predstavlja široki i teško definiran pojam jer postoji puno “ideja i zamisli“ što točno Bog jest i opet, to su samo ideje…Iz tog razloga malo je zahtjevno koristiti pojam Božanskog u rječniku…No kada shvatimo ili osjetimo što neuvjetovana ljubav predstavlja, lakše nam je predočiti pojam Boga i zapravo uviđamo kako je cijela ova diskusija jedan običan paradoks. Za živjeti život u ljubavi i u skladu s prirodom i svemu što je “Bogom dano“, nije nužno zamarati glavu nepotrebnim analizama kako bi stvorili ideju što je to u što vjerujemo. Sve ideje imaju ograničenja, osim toga sklone su promjenama baš poput naših stavova. Sve što je uistinu važno je ono što osjećamo sada i ovdje, ostalo neka pričeka. Neka se razvija i odvija svojim tokom. Kako se kaže, kada dođemo do tog mosta, prijeći ćemo ga. 

 

Ima toliko predivnih stvari oko nas da bespotrebne analize i prepirke oko onoga u što vjerujemo, ne vjerujemo, mislimo ili ne mislimo, bilo da se radi o vjeri, prehrani ili nekim drugim aspektima života i današnjeg društva koji su skloni upadanju u dogmatske kategorije jednostavno ne vode nikamo. Život je kratak u odnosu na dugovječnost i vrijeme na Zemlji treba pametno investirati jer jedino što je na kraju važno je ono što smo postali. Da li smo naučili živjeti ispunjenim životima, srcima punim ljubavi i razumijevanja, uživajući u malim stvarima, zahvalni na svakom proživljenom danu, tanjuru hrane ili iskrenom i toplom zagrljaju?! Ako jesmo, onda smo otkrili izvor slatkog nektra života i bez obzira na prepreke život će nam predstavljati jednu veliku i nepredvidivu avanturu. No rijetki se nalaze na tom položaju i gledaju život iz takve perspektive. 

 

Raj nije destinacija. Nije ni pakao! Sve su to mjesta koja mi stvaramo i zamišljamo priželjkujući i nadajući se jednog dana boljoj budućnosti ili sudbini. No jedno prije toga moramo shvatiti, ako nismo u stanju prepoznati i uživati u blagodatima i raju koji imamo ovdje na Zemlji, jednostavno nećemo biti u stanju prepoznati taj isti raj gdje god da se on nalazio. Zašto? Jer je naše vanjsko nezadovoljstvo samo odraz naše unutarnjeg stanja, a naše unutarnje stanje rezultat odnosa i stava kakav smo izgradili sami prema sebi.

 

Kako se odnosimo sami prema sebi?

U životu postoji samo jedna osoba koja će nam uvijek praviti društvo i biti tu uz nas, kako se kaže, u dobru i u zlu. To smo mi sami. Bez obzira na prijatelje i obitelj, trebamo naučiti izgraditi dobar odnos sami sa sobom, toliko dobar da smo sami sebi najbolji prijatelj! Zašto? Naš odnos i reakcije u određenim situacijama samo su zrcalo našeg odnosa sa nama samima. Često puta kada reagiramo ljutito ili bijesno, zapitajte se što je to kod te osobe što vas je naljutilo? Ono što ja pronalazim jest da me ljute karakteristike koje me podsjećaju na mene ili emocije koje postoje u meni ali sam ih se bojala pokazati ili izraziti. Ako nemamo pouzdanja u sebe i bojimo se iskazati svoj stav, emocije ili želje, kako onda možemo očekivati da se pouzdamo u druge? Nedostatak samopouzdanja će uvijek biti iskazan kao nedostatak pouzdanja u druge. 

 

Odnos koji izgrađujemo sa samim sobom stvara temelje za sva druga poznanstva i odnose u životu. Osim toga jedini način na koji možemo biti sigurni da odnosi u koje ulažemo su kvalitetni jest ako kroz odnose sa drugima razvijamo odnos sa sobom. Stoga bez suočavanja sa vlastitim nesigurnostima, rješavanja problema manjka samopouzdanja teško da ćemo napredovati u odnosima u životu.

 

Nadalje, stalne kritike, negiranja koje si upućujemo i visoki standardi koje si namećemo, (a onda kada ih ne uspijemo ispuniti se ponovno osuđujemo), ne doprinose razvoju pozitivnog i stabilnog odnosa sa nama samima. Dapače, stvaraju negativne emocije koje ne samo da nas vrijeđaju i emotivno ozljeđuju, već nanose bol koja se nakon nekog vremena pretvara u ogorčenost i bolest. Sve ovo oduzima životnu energiju i odvraća pozornost od lijepih i radosnih stvari u životu. Da li je sve to stvarno potrebno i vrijedno truda?

 

Ono što nam život nameće kao stalni izazov je prihvaćanje naših mana i pogrešaka iz prošlosti, (na kraju krajeva, svi ih imamo i nitko nije savršen) i pretvaranje istih u prednosti. Učite na svojim greškama, analizirajte ih, izvucite pouku i onda ih otpustite i zahvalite na tom iskustvu. Savršen život koji bi prolazio baš onako kako smo ga zamislili i isplanirali do zadnjeg detalja bio bi predvidljiv i prejednostavan, gotovo dosadan. Bez izazova nema poteškoća, a bez poteškoća nema pogreška, životnih lekcija, napretka i razvoja. No opet,  svi ti izazovi činiti će se puno manjima ako ćete im pristupati sa dozom samopouzdanja, ljubavi i sigurnosti u sebe, ali i vjere u život.

 

Kompromitiranje i kompromis? 

Ova dva izraza su jako blisko povezana, ali njihovo značenje i posljedice su nimalo slični. Kako bi osvijestili i počeli razvijati zdravi odnos sa sobom, važno je da naučite razlikovati ova dva pojma. Kada govorimo o kompromisu, u kompromis ulazi sve ono na što mi pristajemo napraviti, a da je iznad naših minimalnih zahtjeva. Kompromitiranje, s druge strane, podrazumijeva sve ono što je ispod naših minimalnih zahtjeva, potreba ili uvjeta. Oba slučaja veoma su česta i postojana u međuljudskim odnosima. Zašto spominjem ovo? Međuljudski odnosi su važan dio cijele priče o zdravlju, sreći i vitalnosti! Rijetki su ljudi koji izabiru kompromis, a ne kompromitiranje! Mnogi, svjesno ili nesvjesno izabiru se svakodnevno kompromitirati, izlažući se lošim, negativnim i  “otrovnim“ životnim partnerima, prijateljima, pa čak poslodavcima. Takvi odnosi stoje iza ozbiljnih zdravstvenih problema s kojima se mnogi od nas suočavaju svakodnevno. Dodajmo na to još loš odnos koji  “uzgajamo“ sami sa sobom bilo da proizlazi u obliku loše prehrane, nedostatka kvalitetnog sna, tjelovježbe ili boravka u prirodi i imamo poveći problem.

 

Iz tog razloga važno je da se naučimo pravilno i efikasno brinuti sami za sebe i stavljati svoje osjećaje, potrebe i želje na prvo mjesto. Svaka akumulacija negativnih emocija koja proizlazi iz kroničnog nezadovoljstva vodi samo ogorčenju i zdravstvenim problemima. Zapamtite, rješavajte se svega onoga što vam više ne koristi i odgovara! Promijene su stalna pojava, stoga je u redu da ono što vam je odgovaralo prije više ne odgovara sada! 

 

Pronađite dijete u sebi!

Krajnje je vrijeme da se počnemo doživljavati kao predivna bića kakva i jesmo. Svi mi koji smo rođeni u ovaj svijet smo stvoreni savršeni upravo onakvo kakvi jesmo i sve kvalitete koje su nam podarene su dovoljne da stvorimo prekrasan život za sebe. Naša fizička obilježja, boja očiju i naša karakterna obilježja razlikuju nas od svih ostalih na ovoj planeti i samo taj osjećaj da smo jedini i neponovljivi trebao bi biti dovoljan da naučimo cijeniti ono što imamo.

 

Djeca su stvorena u ovaj svijet iz ljubavi i u obliku čiste ljubavi i dolaze na ovaj svijet! Ta ista ljubav, pažnja i majčina toplina su vitalni faktori za pravilan razvoj i preživljavanje djeteta. Zašto bi to bilo drugačije kod nas odraslih? Mala djeca zrače ljubav i optimizam i ne nose sa sobom onu težinu života kao mi odrasli. Djeca gledaju na život drugačijim očima, vide dobro u ljudima, vesele se malim stvarima i kada nešto žele, to žele svim srcem. Ne boje se pokazati svoje osjećaje, niti se srame svojih želja. Svi mi bez obzira na brige i životne nedaće još uvijek imamo to dijete u sebi, puno želja i neostvarenih snova. Nemojte ga se sramiti, niti ga sakrivati! U redu je biti dijete i gledati na svijet drugačijim očima! Uzmite najbolje od “svog unutarnjeg djeteta“, njegov optimističan i nevin pogled na život, njegovu predanost detaljima i malim stvarima i njegovu neuvjetovanu i neizmjernu ljubav. Posvetite i razvijajte odnos sa svojim unutarnjim djetetom, ono je vaša intuicija i putokaz u koje se smjeru trebate razvijati. Počnite slijediti svoje unutarnje želje, one su ogledala vaše duše!

 

Za kraj, Bog je savršen, a njegovo savršenstvo se očituje u obliku neuvjetovane i neizmjerne ljubavi i potpore. Sve što se događa u našem životu ima smisao i dio je Božjeg doprinosa u naš život. Kada osjećamo i vidimo nešto drugo umjesto ljubavi, potpore i sigurnosti, ono što osjećamo i vidimo su naša uvjerenja, iskustva ili negativne emocije. No kada naučimo razumjeti, prihvatiti i otpustiti i te negativne emocije koje nas odvajaju od onog čistog i Božanskog doživjeti ćemo radost i puni potencijal života! Bog je dio nas i mi smo njegov dio.

 

Savjeti:

  1. Vizualizirajte svoj život kao film na platnu…Što biste htjeli vidjeti? Kakvu ulogu biste dali glavnom glumcu (sebi)? Kakva bi bila atmosfera u filmu, tmurna i depresivna ili radosna i energična? Kakav bi bio završetak, sretan ili tragičan? Radite ovu vježbu ujutro nakon buđenja ili navečer prije odlaska na počinak. Ako Vam se ne sviđa život kakav vidite, izmijenite negativne elemente sa pozitivnim. Na isti način možete se pripremati za početak novog dana/tjedna vizualizirajući što sve biste htjeli da se dogodi…
  2. Ako imate problema sa opuštanjem i uživanjem u malim stvarima i trenutcima, otiđite u prirodu, sjednite na travu i sunce i promatrajte prirodu. Kontakt s prirodom je najbolji način da povratite unutarnju intuiciju i pobudite radost i volju za životom.
  3. Meditirajte!

 

Pozdravljam Vas do sljedećeg puta!

 

Urednica Holističkog Zdravlja na Sirovahrana.hr,

Dorina Grgin

 

Sheraj :-)