Pet zimskih namirnica

Pet zimskih namirnica

Ovih pet namirnica nikako ne smije nedostajati na vašim tanjurima ove zime.

Pet namirnica bez kojih ne možete u vrijeme hladne zime

 

Ovih pet namirnica nikako ne smije nedostajati na vašim tanjurima. Ne samo zbog izvanrednog okusa koji daju svakom jelu, već i zbog podizanja imuniteta…

 

 

Gljive

Gljive će dodati ukusnu aromu vašem jelu bez puno kalorija. Ovisno o vrsti gljiva, prepune su antivirusnih i proutuupalnih tvari te podižu imunitet, piše WebMD. Bogate su selenom, antioksidansom koji štiti od srčanih bolesti, starenja i nekih vrsta raka. 

 

Brokula

Brokula je zaslužila svu reputaciju zdrave namirnice. Prepuna je vlakana i vitamina C, ima malo kalorija i jedan je od najvažnijih antioksidanasa. Brokula je nadalje bogata željezom, kalcijem, kalijem, te sadrži vitamine B, E i K. Tako štiti od raka, srčanih bolesti, moždanog udara, problema s vidom, gubitka koštane mase...

 

Celer

Poznata i kao celerov korijen, ova loptica koja se krije ispod zemlje bogata je vlaknima, sadrži vitamin B6 i kalij. Neka istraživanja tvrde da može spriječiti rak, osobito rak debelog crijeva. Vrhunac sezone celera je upravo prosinac, stoga uživajte do mile volje u njemu.

 

Češnjak

Ovi aromatični režnjevi, poznato je, štite od mnogo vrsta raka i pomažu nam u borbi protiv virusa i bakterija. Alicin, sastojak koji sadrže češnjak i jednako tako njegov rođak crveni luk, ima najdragocjenija svojstva upravo u borbi protiv raka.

 

Kineski kupus

Jednako kao i njegov bliski rođak kupus, kineski kupus je dragocjena namirnica u kojoj nam valja uživati za najhladnijih zimskih mjeseci. Odličan je izvor vitamina K, koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, a istraživanja pokazuju i vezu između vitamina K i velikih koristi u borbi protiv Alzheimerove bolesti. 

 

 

Izvor: www.tportal.hr

 
Sheraj :-)