Prehrambene navike gladijatora

Prehrambene navike gladijatora

Borili su se protiv snažnog neprijatelja i gladnih lavova. Bili su i ostali legenda o kojoj priča svaki dječak.

Nova studija otkriva zanimljive prehrambene navike gladijatora
   
Bili su snažni, moćni i neustrašivi. Nisu ih mogli zaustaviti ni koplja, mačevi, ni okovi.

Borili su se protiv snažnog neprijatelja i gladnih lavova. Bili su i ostali legenda o kojoj priča svaki dječak.

A bili su – vegetarijanci.

Riječ je o gladijatorima čije su prehrambene navike otkrivene analizom ostataka na gladijatorskom groblju nekadašnjeg drevnog grada Efeza.

Znanstvenici bečkog Medicinskog sveučilišta, u suradnji s Odjelom za antropologiju na Institutu forenzičke medicine u Bernu, otkrili su da su se gladijatori hranili isključivo vegetarijanskom hranom.

Kosti otkrivene na groblju iz 2. i 3. stoljeća pr. Kr. istraživači su spektroskopski testirali i otkrili da su se gladijatori hranili namirnicama biljnog podrijetla – voćem, povrćem i žitaricama.

Opravdalo je to naziv Hordearii, koji je kroz povijesne izvore pratio gladijatore, a koji u prijevodu znači “jedači ječma”.

Stroga dijeta za snagu i izdrživost


Kao vrhunski sportaši, ovi borci bili su na strogoj dijeti.

Ta dijeta, koja se sastojala od voća, povrća i žitarica osiguravala im je energiju i snagu, a u isto vrijeme pomagala u zarastanju rana zadobivenih u borbi.

Vegetarijanska prehrana u ono vrijeme nije bila izuzetak, nego pravilo.

No gladijatori su u odnosu na prosječnog stanovnika Rimskog carstva ipak bili u prednosti.

Drevni energetski napitak od biljnog pepela


Analiza je pokazala da su kosti gladijatora imale veću koncentraciju stroncija negoli “obični” stanovnici pa su istraživači krenuli za izvorom tog minerala koji im je pomagao u zaštiti kostiju.

I tada su potvrdili još jednu legendu – “jedači ječma” koristili su drevni energetski napitak, tonik od mješavine biljnog pepela, koji im je vraćao snagu nakon napora. 

Fabian Kantz, voditelj istraživanja s Odjela forenzičke medicine Medicinskog fakulteta u Beču, za medije je rekao kako je ovo otkriće dokazalo da su gladijatori pili taj tonik, na temelju analize sastava kostiju.

- Mješavinu biljnog pepela i vode koristili su kako bi obnovili tijelo nakon teških fizičkih napora i kako bi im taj tonik pomogao u bržem zacjeljivanju kostiju. 

- Možemo to usporediti s današnjim napitcima ili tabletama od kalcija i magnezija koji se koriste nakon treninga ili borbe, a vraćaju tijelu snagu i izgrađuju mišiće i kosti – rekao je F. Kantz.

Tonik od pepela nalazi se u brojnim povijesnim izvorima, no tek je sada i znanstveno potvrđen.

Istraživači će nastaviti pratiti gladijatore i njihov put do Efeza kroz cijelo tadašnje Rimsko Carstvo, u nadi da će otkriti više podataka o tome kako su se hranili i kako su živjeli. 

 

Izvor: http://alternativa-za-vas.com

Sheraj :-)