Proljetno čišćenje organizma

Proljetno čišćenje organizma

Stručnjaci nam preporučuju redovite detoksikacijske kure. Pomozite organizmu pametnim odlukama...

Stručnjaci nam preporučuju redovite detoksikacijske kure. Pomozite organizmu pametnim odlukama kako bi se što bolje i brže očistio...

 

Hipokrat je detoksikaciju preporučivao za poboljšanje zdravlja, Platon zahtijevao od svojih učenika da mjesec dana čiste organizam kako bi pripremili tijelo i duh za njegova poučavanja, a većina religija piše o postu kao načinu pročišćenja duha. Detoksikaciju danas odabiremo kada se osjećamo umorno i iscrpljeno, psihički i fizički, ali i kao dio rituala za ljepšu, čišću i sjajniju kožu.

 

Lagani post

U procesu najveću ulogu imaju jetra, debelo crijevo i bubrezi. Suradnici koji posebno jetrima u tome pomažu jesu vitamini skupine B i flavonoidi te glutamin, moćan antioksidans što ga proizvodi tijelo. Zato je tijekom detoksikacije, da bismo što manje dodatno opteretili jetra, važno izbjegavati alkohol, nikotin, kofein, umjetne boje i aditive te stresne situacije. Ako jetrima ne osigurate potrebne nutrijente za uspješnu detoksikaciju, ona neće imati drugog izbora nego da štetne tvari vrate u krvotok. To će pak opteretiti organizam na drugim poljima; bubrezi će pokušati kompenzirati štetu ili će koža putem žlijezda lojnica pokušati izlučiti toksine kroz znoj. Takvo izlučivanje toksina može oštetiti kožu i očitovati se kao crvenilo, akne, suhoća, osip ili preuranjene bore.

 

Srećom, koža se prirodno obnavlja na dnevnoj bazi, odbacujući odumrle stanice i stvarajući nove. Time nam uvijek iznova pruža priliku za novi početak, a najbržu pomoć osigurat ćemo joj laganim postom. Glatka i čista koža oslanja se na obilje svježeg voća i povrća te povećan unos izvorske¬ vode. Dobrodošle su namirnice bogate betakarotenom, vitaminima skupine B, vitaminom C, magnezijem, cinkom, kalcijem, masnim kiselinama omega-3.

 

Za detoksikaciju su jednako važni napici. Čista voda nije jedino što smijete piti. Možete se častiti raznovrsnim zdravim napicima, a vodu možete oplemeniti limunovim sokom, ploškama krastavca, koji će pojačati učinak detoksikacije. Biljni čajevi itekako su preporučljivi, te čaj od maslačka, kao i svježe iscijeđeni sok agruma, osobito grejpa.

 

 

Izvor: www.sensa.hr

Sheraj :-)