Suho četkanje kože

Suho četkanje kože

Suho četkanje je jedan od najboljih načina da se pročisti i pokrene limfni sustav. Četka treba biti suha.

Suho četkanje je jedan od najboljih načina da se pročisti i pokrene limfni sustav. Limfa je dio našeg cjelokupnog imunog sistema, jedan je od glavnih čistača našeg organizma i poput krvi odličan pokazatelj unutarnjeg stanja organizma. O čistoći i protoku limfe ovisi stanje i čistoća krvi te zdravlje naših stanica. Iz tog razloga ključno je brinuti se o čistoći i protoku limfe, jer stagnacija limfe onemogućuje otklanjanje toksina i nečistoća iz našeg organizma. Krv pokreću okolni mišići, dok limfa nema mehanizme koji osiguravaju njezin protok, zato ovisi isključivo o razini naše fizičke aktivnosti. Pored redovne, dnevne tjelovježbe, suho četkanje je odlična metoda stimulacije i čišćenja limfnog sustava.

 

Suho četkanje odnosi se na četkanje površine kože mekom, suhom četkom načinjenom od prirodnih biljnih ili životinjskih vlakana. Vrlo je važno da koristite četku napravljenu od prirodnih materijala. Osim što su prirodne, takve četke su puno efikasnije. Tradicionalna kineska verzija četke za suho četkanje napravljena je od suhih vlakana svilene tikve.

 

Četka treba biti suha. Samo suha četka može pravilno stimulirati limfu, pomažući limfnim kanalima da izluče sakupljene toksine i potjeraju ih dalje sve do debelog crijeva za eliminaciju. Većina ljudi danas ima kronično toksičnu limfu, otečene limfne žlijezde i skloni su čestim prehladama i bolestima. Sve to je dobar pokazatelj da je limfa prepuna toksina. Jasno je da takva toksična limfa ne može adekvatno obavljati svoju funkciju sakupljanja nečistoća iz krvi i drugih međustaničnih tekućina. Redovitim suhim četkanjem prevenirati ćemo štetno nakupljanje toksina u krvi i tkivima, održati zdravi protok u limfnom sustavu što je ključno za zdravlje i dobar imunitet. Poticanjem cirkulacije krvi, otklanjanjem mrtvih stanica kože pospješiti ćemo dovođenje kisika do stanica, a kao vanjski rezultat imati ćemo meku, glatku i svilenkastu kožu. U pravilu suho četkanje kože provodi se jedanput ili dvaput dnevno ujutro ili/i navečer prije tuširanja.

 

Kako izvoditi suho četkanje

Četkanje se vrši počevši od ekstremiteta (nogu i ruku) prema trupu i srcu. Četkajte uzduž ruku krenuvši od dlanova preko podlaktice sve do ramena, od stopala preko listova nogu, bedara i stražnjice sve do bokova, dalje uz torzo prema gore s obje strane preko trbuha i leđa. Ako imate problema sa edemima (naticanjem dijelova tijela zbog zadržavanja tekućine) ili nakupinama celulita, zadržite se na tim kritičnim područjima malo duže nježno četkajući kožu kružnim pokretima, pa produžite dalje kako je opisano. Bit svega je da nježno masirajući četkom dugim pokretima prijeđete postupno preko cijele površine kože tjerajući toksine iz donjih i gornjih dijelova tijela put srca koje ih dalje šalje putem krvotoka do debelog crijeva za eliminaciju. Nakon nekog perioda (otprilike tjedan dana), mogli biste primijetiti želatinoznu, ljepljivu tvar u vašoj stolici. To je pokazatelj da su se nakupljene toksične tvari iz limfe uspješno odstranile iz organizma.

 

Ova jednostavna metoda može se provoditi samoterapijski i kao potpora programu detoksikacije. Učinkovita je kod smanjenja celulita i edema, problema hladnih ekstremiteta, te ostalih problema uzrokovanih lošom cirkulacijom. Pomaže i da se ubrza prolazak prehlade ili bolesti.

 

Za uspješnije rezultate bilo bi dobro primjenjivati suho četkanje kože redovito na dnevnoj bazi, najmanje tri mjeseca. Nakon perioda od tri mjeseca neki smatraju da ga je za održavanje dovoljno provoditi dvaput tjedno. Ja osobno svakodnevno provodim ovu tehniku jer smatram da čistoća limfe nije ništa manje važna od npr. čistoće zubiju ili jutarnjeg umivanja. Osim što oduzima najviše desetak minuta vremena, čini puno više za održavanje Vašeg zdravlja i vitalnosti.

 

Pozdravljam Vas do sljedeće srijede,

 

Urednica Holističke srijede na Sirovahrana.hr,

Dorina Grgin

 
Sheraj :-)