Tušt

U našim južnim krajevima tušt je ljeti omiljen u salatama. To je samonikla biljka blagog kiselkasto-slanog okusa.

Druga imena: tušanj, tušac, tušnjak, portulak.

Strani nazivi: engleski Golden purslane – Purslane; francuski Pourpier cultivé; njemački Portulak; slovenski portulaka, tolščak; srpski tušt; talijanski Porcellana domestica.

 

Iz povijesti: U povijesti bilinarstva, spominje se morski divlji tušt uz pitomi uzgajani tušt, pa tako Tabernaemontanus bilježi «ako se trava jede sirova s octom, kao salata, dobro čini onima čiji je želudac napala ljuta kolera». Kinezi stoljećima koriste tušt u prehrani. U doba faraona tušt se koristi kao povrće i začin a u svojim knjigama o bilju opisuju ga i stari Rimljani i Grci.

 

Opis: jednogodišnja biljka s najčešće polegnutom stabljikom koja je sočna, mesnata, okrugla svijetlozelene do crvenkaste boje. Listovi su debeli, mesnati i sočni, dužine do 2 cm, obrnuto jajasti, često loptasti, sjedeći, sjajni i glatki, svijetlozeleni. Cvjetovi tušta su sitni i žuti, zvjezdastog oblika koji a rastvaraju se samo u sunčanim prijepodnevnim satima.

 

Vrijeme cvatnje: lipanj - kolovoz

 

Miris i okus: Bez naročitog mirisa, ugodnog gorkog-kiselkasto-slanog okusa. 

Stanište: Raste u vrtovima, vinogradima, na putevima kroz polja, livadei sl.

Branje i prerada: Bere se svježa biljka, te sjeme koje se može dosušiti i samljeti grubo kao začin, a fino kao brašno. Svježi listovi su ukusni za jelo, pripremljeni kao salata.

Ljekoviti sadržaj: voda 92 - 95 %, bjelančevina 0,3 - 0,4 %, masti 1,3 - 2,2 %, Omega 3 kiseline, te vitamini C 20 – 50 mg, karotin 1,5 - 5 mg, nešto probavljivih ugljikohidrata, dosta željeza, kalcija i fosfora.

 

LJEKOVITO DJELOVANJE

U našim južnim krajevima uz more i na otocima tušt je ljeti omiljen u salatama. Tušt je samonikla biljka blagog kiselkasto-slanog okusa, aromatičan, a koristi se na razne načine, od pripreme svježih sirovih salata do kiseljenja u octu. U Njemačkoj i Engleskoj tušt se tradicionalno koristi ukiseljen za zimnicu. Kao pikantan začin dodaje se raznim jelima i to uvijek svjež, jer sušenjem gubi svoju vrijednost. Od tušta se pripremaju razna variva a la špinat, a dodajemo ga i svježim zelenim salatama, proljetnim juhama, umacima od rajčice, te svježem kravljem siru. U nekim krajevima pupoljci tušta kisele se kao i kapari. Ljekovitost tušta koristi se za: 

•u dijetnoj ishrani kod oboljenja probavnog sustava, 

•u liječenju raznih parazita u crijevima,

•za snižavanje povišene tjelesne temperature, 

•kao blago sredstvo za čišćenje tj. za pražnjenje crijeva,

•za pojačavanje mokrenja,

•kod svih oboljenja u kojima je potrebno jačati cijeli organizam, 

•kod svih takozvanih vrućih bolesti (jetra), 

•smatra se da sastojci u tuštu utječu na stezanje krvnih žila i time na povišenje krvnog tlaka, djelujući slično kao adrenalin.

 

U pučkoj medicini tušt se preporučuje za

•čišćenje krvi kao i kod izljeva krvi, 

•za ublažavanje bolesti želuca i jetre,

•liječenje bolesti bubrega i mokraćnog mjehura,

•kao protusredstvo kod velikih seksualnih potreba,

•za liječenje opeklina na koži pomoću svježih listova,

 

Svježi sok tušta koristi se

•kod upalnih stanja,

•za liječenje raznih kožnih nečistoća, osipa, iritacija kože. 

 

Sjeme tušta

•kuhano u vinu dobar je lijek protiv raznih parazita i nametnika kod djece,

•u nekim dijetama koristi se kao začin i zamjena za sol. 

 

Zapadna pučka medicina rabi tušt za liječenje bolesti krvi i za pročišćavanje krvi, glavobolje, vrućih bolesti, visoke temperature, za odstranjivanje raznih nametnika i parazita u crijevima, za nadoknađivanje vitamina C.

 

Kontraindikacije: Trudnice i osobe s akutnim digestivnim komplikacijama ne smiju uzimati ni u kom obliku. 

 

Kućna biljna ljekarna

 

Sirup

za bolesti respiratornih organa

1 kg meda, ½ litre soka od tušta, 

Priprema: izmiješati sok s medom i pohraniti u steriliziranu staklenku.

Uporaba: uzimati 2-3 puta na dan po jednu jušnu žlicu kod navedenih oboljenja. 

 

SVJEŽI SOK – Najbolje je iscijediti odmah iz biljke te ga miješati sa malo vode ili soka kao i sa medom. Rabimo za sva gore navedena bolesna stanja. 

 

PRAŠAK - Sjemenke dobro osušiti, samljeti u prah koji se dodaje raznim dijetalnim jelima kao što su kaše od zobenih pahuljica, ječma, riže i dr.

 

 

Napisao: Ivan lesinger u knjizi ....Ljekovitost povća –samoniklog jestivog bilja

 

Sheraj :-)