Uzgoj bilja u vrtu

Uzgoj bilja u vrtu

Neka bilja koriste se isključivo za kulinarske svrhe, dok druge mogu se koristiti za aromatične i ljekovite svrhe.

Kada slijedite nekoliko osnovnih smjernica, Vaše bilje će vas sigurno nagraditi sa svojim prekrasnim okusom, aromom i zdravstvenim koristima.

 

Postoji mnogo različitih biljaka koje možete odabrati i oni se uklapaju u različite klasifikacije, ovisno o njihovom korištenju. Neka bilja koriste se isključivo za kulinarske svrhe, dok druge mogu se koristiti za kulinarske, aromatične i ljekovite svrhe.

 

Domaći biljni vrtovi su izrazito važni za hranu i medicinske koristi. Potrebu za biljem u vrtovima u velikoj mjeri smanjio se nakon što su bilja sve dostupnija u lokalnim trgovinama. Međutim, mnogi ljudi su zadovoljni koji uzgajaju i beru svoje bilje. Osim toga, znati ćete da je vaše bilje uzgajano prirodno i organski bez uporabe štetnih kemikalija.

 

Unutarnje vrtlarstvo

Bilje se može lako uzgajati u zatvorenom prostoru i može uživati tijekom cijele godine. Bilje se može uzgajati jednostavano unutra kao i oni koji mogu biti vani. Kada raste bilje unutra važno je zapamtiti, oni će zahtijevati iste uvjete unutra, kao i oni vani - sunce i zemlju.

 

Pri odabiru područje u vašem domu važno je kako bi bili sigurni da bilje ima pristup prirodnim sunčevim svjetlostima, zapad ili jug najbolje će biti prozor s najmanje pet sati sunca na dan. Tijekom zimskih mjeseci, fluorescentne svjetiljke mogu se koristiti za dopunu svjetla bilja koje treba za pravilan rast. Kada lišće pada bez razloga, blijeda boja i jako duge stabljike to su nekoliko znakova da bilje ne prima adekvatno dovoljno sunca.

 

Kada početi sadnju, prvo će vam trebati posude za vaše biljke. Prednost su teške glinene posude, međutim, lonac uz pravilnu odvodnju će biti dobro. Iako možete početi s mnogo različitih vrsta sjemena u jednom loncu, možete pronaći što više posuda za svaku različitu biljku, stvara zanimljiviji izgled vašeg unutarnjeg biljnog vrta.

 

Za početak sjeme jednostavno ispunite posudama s zemljom i ugurati sjeme u zemlju i lagano politi s vodom. Na paketu sjemena dati će vam upute o tome koliko duboko sjeme od biljke ide u zemlju, kao i druge korisne informacije. Da bi se osiguralo odgovarajuća odvodnja, možete čak i dodati oko centimetar šljunka na dnu svakog lonca.

 

Držite posude na sunčanom prozoru i pobrinite se da zemlja bude vlažna. Zemlja treba biti vlažna na dodir, ali ne u potpunosti namočena. Kada počne rasti i vidite klice, važno je da provjerite da li se vaše biljke navodnjavaju ispravno. Previše vode može uzrokovati truljenje korijena, a neadekvatna voda može uzrokovati da biljke presuše.

Nakon što ste dobili biljni vrt, ne bojte se koristiti ono što je potrebno. Više šišanja više će rasti.

 

Vanjsko vrtlarstvo

Na jednostavan način može rasti bilje unutra, ali to nije jedina mogućnost. Bilje su odličan dodatak vašem povrtnjaku u proljeće i ljeto. Biljke su na mraz osjetljive i treba ih držati vani kada noćne temperature dosegne najmanje 18 stupnjeva celzijusa u proljeće.

 

Prilikom odabira prostora za otvoreno bilje u vrtu trebate biti sigurni u odabiru područja sa dobrom cirkulacijom zraka i puno izlaganja suncu. Većini biljaka je potrebno najmanje pet sati sunca dnevno za pravilan rast. Želite li staviti na vrhu 10 cm zemlje uklonite svo kamenje i korov. Nastavite dok zemlja ne bude mekana i labava. Sada ih miješajte sa oko 85 grama organskog komposta u zemlju. Budite sigurni da ostanu daleko od gnojiva, ni trava ne raste vrlo dobro s visokim koncentracijama bogate hrane.

 

Sjeme biljka jednostavno slijedite upute na pakiranju. Na paketu sjemena dati će vam upute o tome koliko duboko sjeme biljke možete staviti u zemlju, kao i druge korisne informacije. Nakon što stavite sjeme u zemlju budite sigurni da zalijete lagano s vodom. Važno je da zalijevate svoje bilje u vrtu redovito i u svako doba tako da zadržavate vlagu zemlje. Možete postaviti tanki sloj malča u odnosu na bilje, kako bi ih držali od isušivanja, to će također pomoći u borbi neželjenih korova.

 

Ako imate unutarnji ili vanjski biljni vrt, važno je da berba bilja je kontinuirana tijekom cijele sezone. Učinite to režući što će koristiti, ali ostavite biljke da i dalje rastu.

 

Biljke su za početnike, jer oni ne zahtijevaju puno truda i jednostavni su za početak vani ili unutar vašeg doma. U samo nekoliko jednostavnih koraka vaše će svježe biljke rasti, a vi ćete pronaći radost i zadovoljstvo. 

 

Izvor: www.naturalrawbites.com

Sheraj :-)