Voće

Mnogobrojne epidemiološke studije ukazuju na snažnu povezanost između unosa voća i smanjenja smrtnosti.

Mnogobrojne epidemiološke studije ukazuju na snažnu povezanost između unosa voća i smanjenja smrtnosti uslijed srčanih oboljenja, tumora i drugih degenerativnih bolesti, odnosno smanjenje ili odgađanje razvoja navedenih bolesti, kao i starenja. Navedeni učinak danas se pripisuje nazočnosti različitih antioksidanasa, osobito polifenola

 

Znanstvenici Sveučilišta Tufts u Bostonu prvi su započeli mjerenje antioksidativnog kapaciteta voća. Vrijednost dobivena mjerenjem naziva se ORAC vrijednost (Oxygen Radical Absorbance Capacity ili kapacitet apsorbancije kisikovih radikala). Unosom hrane s visokim brojem ORAC jedinica povećavamo razinu antioksidansa u tijelu, odgađamo simptome starenja te sprečavamo oštećenja stanica. Hrana s visokim ORAC brojem zaustavlja nastanak bora, štiti zglobove od artritisa, smanjuje rizik od bolesti srca i zaštićuje od mnogih degenerativnih bolesti. Prema istraživanju snage antioksidansa u voću (ORAC).

 

Antioksidativni potencijali voća

Starenjem naše stanice odumiru i tijelo ih svakodnevno mora regenerirati te proizvoditi nove. Naravno, mnogi faktori mogu usporiti taj proces, kao što su izloženost toksinima iz okoliša, loše prehrambene navike, emocionalni stres i starenje. U konačnici, to otvara vrata virusnim i bakterijskim infekcijama, kao i nizu kroničnih bolesti poput bolesti srca, karcinoma, dijabetesa, smanjivanja funkcije mozga (Alzheimerova i Parkinsonova bolest, senilnost), itd. Istraživanja su pokazala da je povećanje unosa određenih hranjivih tvari ključno za usporavanje procesa starenja. Zanimljivo, vitamini pospješuju te procese, ali ne u toj mjeri do koje se donedavno mislilo. Puno veću ulogu imaju antioksidansi, tj. flavonoidi i antocijani.

 

Antocijani štite biljku od štetnog UV zračenja te omogućuju da plodovi sazriju na suncu, a da pri tome ne izgore. Istodobno osiguravaju biljci preživljavanje, obranu od insekata, drugih štetočina i mikro organizama te dozrijevanje i akumuliranje sunčeve energije. Ti pigmenti pomažu i našem organizmu jer djeluju kao prirodni antioksidansi. To su tvari koje neutraliziraju slobodne radikale i čuvaju cjelovitost stanice, sprječavajući oštećenje staničnog tkiva.

 

 

Izvor: www.bobica.hr

Sheraj :-)