Vodeni kefir

Vodeni kefir

Vodeni kefir koji nastaje od vodenih kefirnih zrnaca (poznatih i kao Tibicos, Tibi, šećerna kefirna zrnca...

Vodeni kefir -  savršeni osvježavajući fermentirani napitak


Obožavam vodeni kefir! Među svim napicima koje volim on se nalazi na vrhu ljestvice zajedno sa još par favorita. Zato sam danas odlučila posvetiti temu upravo njemu.


Vodeni kefir koji nastaje od vodenih kefirnih zrnaca (poznatih i kao Tibicos, Tibi, šećerna kefirna zrnca, Kalifornijske pčele ili Japanski vodeni kristali je visoko potentan, probiotički fermentirani napitak; moćni čuvar našeg imuniteta.

Neobično je bogat mikronutrijentima, prijateljskim bakterijama i enzimima. Tibicosi su mala zrnca prozirne želatinozne strukture simbiotskih kultura bakterija i gljivica, uključujući lactobacillus hilgardii  koja tibicosima daje njihov karakterističan kristalični izgled.


Ovaj savršeni, osvježavajući probiotički napitak možete uz malo svog vremena i troška vrlo jednostavno pripremati kod kuće i imati uvijek spremnog pri ruci.


Osnovna uputa za pripremu vodenog kefira
oprema:

drvena ili plastična žlica
plastično cjedilo
veća staklenka ili staklena flaša

sastojci:
1/3 šalice vodenih kefirnih zrnaca
1/2 šalice rapadura smeđeg šećera
1/2 organskog limuna
1 - 1 1/2 l prirodne izvorske vode (bez klora, može filtrirana)

po želji:
3 žlice organskih grožđica ili druge vrste organskog suhog voća
1 tanka kriška svježeg oguljenog đumbira

postupak:

  • Pripremite čistu staklenku, napunite ju čistom izvorskom vodom ali ne skroz do vrha (bez klora, može i filtrirana).
  • U nju dodajte smeđi rapadura šećer koji služi samo kao hrana vodenim kefirnim zrncima, ona ga metaboliziraju i pretvaraju u laktičnu kiselinu.
  • Plastičnom žlicom dodajte 1/3 šalice vodenih kefirnih zrnaca.
  • Iscjedite u to sok od polovice organskog limuna. To je najjednostavnija varijanta za pripremu.
  • Po želji, možete dodavati i suho organsko voće (važno da nije sumporirano!) poput grožđica, smokvi, suhih višanja ili tanku krišku svježeg oguljenog đumbira...
  • Sve to poklopite npr. filterom za pripremu instant kave i zavežite gumicom, kako bi bilo zaštićeno, a uz pristup zraka.
  • Ostavite na toplom da odstoji 24 -72 sata ovisno o uvjetima topline, dakle zimi će trebati duže vremena za fermentaciju.
  • Procjedite sve kroz plastično cjedilo u novu staklenku i procjeđeni napitak stavite u hladnjak do upotrebe.

 

I još nešto...
Vodena kefirna zrnca koja su ostala na cjedilu ponovno možete koristiti za izradu novog vodenog kefira. Ona će se s vremenom razmnožiti i ostati u dobroj formi ukoliko ćete im uredno osiguravati hranu u vidu šećera.


Osobno, uvijek pripremam vodeni kefir od osnovnih sastojaka (Tibicos zrnca, rapadura smeđi šećer ili domaći organski med, limunov sok, voda) kako bi lakše procijedila sadržaj i pripremila zrnca za slijedeću upotrebu. Drugim riječima, ne moram se mučiti u odvajanju zrnaca od ostatka sadržaja suhog voća, đumbira i sl.
Ako ipak želite promjeniti okus napitku dodajući u njega i ove druge sastojke, predlažem Vam da to učinite tek nakon što procijedite napitak i odvojite zrnca. To je možda malo duži proces pripreme jer će trebati još neko vrijeme da napitak odstoji, no svakako i bolji za sama zrnca koja će ostati čišća za slijedeću upotrebu.


Kada ćete imati prekomjeran broj Tibicosa, predlažem Vam da ih poklonite nekome kome želite dobro zdravlje i znate da će ih dalje uredno hraniti i održavati.


Učinite uslugu sebi i zdravlju svoje obitelji, još danas donesite odluku o prestanku konzumacije višestruko štetnih gaziranih napitaka. Zamijenite ih ovim osvježavajućim, lagano muzirajućim, probiotičkim napitkom koji je posebno preporuka za sve one koji ne podnose laktozu i svu djecu, koja su nažalost nevine žrtve štetnih prehrambenih navika.

Redovitom upotrebom fermentiranih/probiotičkih proizvoda na jednostavan način dajete snažnu podršku svojem imunitetu i probavnom sustavu u aktivnoj borbi protiv patogenih bakterija i nepoželjnih gljivica.


Ovo je primjer jednostavnog načina kako nas Priroda svakodnevno nesebično daruje svojom mudrošću i bogatstvom. Na nama je samo da puni povjerenja i otvorenog srca prihvatimo te darove i dalje ih zahvalno podijelimo s ostatkom svijeta.

 

Pozdravljam Vas do sljedećeg puta!

 
Urednica Holističkog Zdravlja na Sirovahrana.hr,

Dorina Grgin

Sheraj :-)