Vrijeme za post ili detoks

Vrijeme za post ili detoks

Idealno je vrijeme za proljetno čišćenje organizma. Koji oblik detoksikacije ili posta odabrali, važno je znati stvar.

Idealno je vrijeme za proljetno čišćenje organizma. Koji god oblik detoksikacije ili posta odabrali, važno je znati nekoliko osnovnih stvari

 

Zašto čistiti organizam?

Zadržavanje toksina u organizmu ima dva osnovna uzroka: prvi je prekomjerno izlaganje neprirodnim toksinima u hrani, zraku i vodi, a drugi slabljenje prirodnog procesa izlučivanja toksina zbog nezdravih navika i iscrpljenosti živčanog sustava hiperaktivnim načinom života. Krajnji rezultat je isti – stanje toksičnosti u krvi i tkivu ljudskog tijela koje izaziva bolesti i degeneracije. Nikakav lijek ili kirurški postupak ne može ispraviti ovaj problem jer uzrok nisu bakterije, geni ili prirođene mane. Provoditi 3 do 7 dana jednom ili dvaput godišnje ozbiljan program detoksikacije svakako je vrijedno vremena i truda.


Osnovna strategija

Gotovo svi otrovi u tijelu imaju oblik kiselina i osnovna strategija svakog detoksikacijskog programa je izbacivanje viška kiseline iz krvi, limfe i ostalih tjelesnih tekućina. One imaju specifičnu pH razinu, a većina bi vitalnih tjelesnih tekućina i tkiva trebala biti lužnata. Krv, primjerice, ima nizak lužnati pH, ocijenjen između 7.3 i 7.4, isto kao morska voda. Ako krvni pH padne ispod 7.1 ili se povisi iznad 7.4, javljaju se snažni simptomi neravnoteže.

Dva su osnovna puta uspostavljanja pH ravnoteže: alkalizacija i oksigenizacija. Alkalizacija se može izvršiti prilično brzo, izbjegavanjem kisele i konzumiranjem lužnate hrane. Najbrži nosači lužina su svježe iscijeđeni voćni i povrtni sokovi, uz koje se pije puno čiste vode. Najbolji način oksigenizacije je naučiti pravilno disati iz dijafragme, a ne gornjeg dijela pluća.


Što ne

Prvi korak u detoksikaciji je odreći se hrane koja proizvodi kisele reakcije u probavnom sustavu. To je prije svega hrana životinjskog porijekla, meso, jaja i mliječni proizvodi. 

Druga prehrambena kategorija koju treba izbrisati s jelovnika su kruh, tjestenina, kolači i keksi. Pšenica ne samo da je jedna od najkiselijih žitarica, nego uzrokuje i alergijske reakcije, no najopasniji je pročišćeni bijeli šećer. Rafinirani šećer ili saharoza zakiseljava organizam više od bilo koje druge hrane.

Osim toga, trebali biste izbjegavati i kavu, konzerviranu i suhomesnatu hranu, alkohol i cigarete. Bez brige, ostaje dovoljno namirnica da preživite sedam dana posta, a uspijete li izdržati tri tjedna, napravili ste mnogo za svoje zdravlje.


Što da

Osnovni stup detoksikacijske prehrane je svježe voće i povrće. Oboje su visoko alkalni, proizvode vrlo malo otpada i ne trebaju mnogo energije i enzima za probavu.

  • Osnovno pravilo za voće je „Jedi ga samo ili ga ostavi“, što znači da se jede barem 2-3 sata prije jela i 1-2 sata nakon jela, da u želucu ne bi fermentiralo i ostavljalo kiseli trag.
  • Poželjno povrće u detoksu je: buča, tikvica, mrkva, cikla, kupus, peršin i svo tamno lisnato zeleno. Češnjak, đumbir i crveni luk također imaju jaka svojstva liječenja i čišćenja.
  • Što se žitarica tiče, najbolji su proso, pir, ječam, heljda.
  • 'Sveti' badem, jedna od najboljih namirnica za ljudsko zdravlje i dugovječnost. I slavni iscjelitelj Edgar Cayce često je govorio da onaj tko pojede nekoliko sirovih badema svakog dana nikad neće oboljeti od raka. Jedite ih sirove, ali namočite u vodi preko noći. Dobro bi bilo oguliti smeđu koru, jer svaki zagađivač koji je s njima bio u dodiru ostaje u kori. Namočeni bademi zasitni su, lagani i hranjivi, i olakšavaju apstiniranje od mesa i mliječnih proizvoda, kruha i tjestenine.
  • Dok traje program detoksikacije, morate piti barem 6 do 8 čaša vode. Sokovi i čajevi djeluju drukčije od vode i samo voda može čistiti krv i tkivo, rehidrirati stanice i obnoviti zalihe tjelesne tekućine. Prve dvije čaše popijte odmah ujutro, natašte, kako biste izbacili slinu i ostatke hrane iz želuca i probavnog sustava.
  • Svježi limun jedina je namirnica na svijetu koja je anionska, što znači da nosi negativne naboje u molekulama. Negativni naboj, zajedno s jakim svojstvom alkalizacije čine svježi limunov sok jednim od najmoćnijih pomagača detoksikaciji. Trebalo bi ga piti na prazan želudac, bez zaslađivača. On pomaže jetri u proizvodnji žuči bez koje nema uredne probave hrane i asimilacije hranjivih tvari.

 

 

Izvor: www.sensa.hr

Sheraj :-)