Zašto hrana iz organskog uzgoja?

Zašto hrana iz organskog uzgoja?

Želite li okusom i mirisom bogate namirnice birajte prirodno ili organski uzgojene namirnice lokalnih proizvođača.

Zašto je hrana iz organskog uzgoja bolja za vaše dijete?

Iako je jednim znanstvenim istraživanjem utvrđena "ista nutritivna vrijednost" organski uzgojenih namirnica u usporedbi s istima iz konvencionalnog uzgoja, bolja kvaliteta organski uzgojenih namirnica neupitna je. To će vam potvrditi svaka osoba i svaka obitelj koja se pretežito hrani namirnicama organskog podrijetla.

 

Gdje se onda skriva ta kvaliteta?
Što uopće podrazumijeva organski uzgoj? Razlikuje se od konvencionalnog jer ne podnosi sintetska gnojiva i pesticide, genetičko modificiranje te zračenje namirnica. I mnogo strože se kontrolira. I to je u pogledu održivosti zdravlja, osobito znatno osjetljivijeg dječjeg organizma te u pogledu održivosti našeg okoliša, najočitija i najveća razlika. Ide, naravno, u prilog organskom uzgoju.


Navodna za zdravlje sigurna razina pesticida u hrani, a zatim u našem organizmu, ista je razini, primjerice, lijekova koji liječe i izazivaju nuspojave. To zapravo znači da ta razina ipak utječe na organizam i povezana je, do sada, s poremećajima u ponašanju, hormonskim, neurološkim i imunološkim poremećajima.


U knjizi Protiv raka – nov način života, dr. David Servan-Schreiber navodi istraživanje iz 1986. godine. Claude Aubert pokazao je da žene koje tijekom trudnoće konzumiraju konvencionalno mlijeko imaju tri puta više organoklornih pesticida u vlastitome mlijeku nego one kojima je prehrana u trudnoći bila 90 posto organska.


"Što je organski uzgoj bliži prirodnom, to je razlika u nutritivnoj vrijednosti namirnica veća"


Nutritivna vrijednost namirnica organskog i konvencionalnog uzgoja može biti slična, što je utvrđeno navedenim istraživanjem, no može se i znatno razlikovati. Naime, organski uzgoj vrlo je širok pojam. Budući da svojom definicijom isključuje tretiranje sintetskim sredstvima, ono dopušta sve što nije zabranjeno. Dakle, dopušta uzgoj u kontroliranim uvjetima kao što je uzgoj u plastenicima, staklenicima, u halama, pod umjetnim svjetlom, u vodi i sl. Dopušta uzgoj na neodrživim monokulturnim površinama te upotrebu sistemskih pesticida, doduše onih prirodnih. Dopušta branje nezrelih namirnica, skladištenje i prijevoz na velike udaljenosti.


Što je organski uzgoj bliži onom prirodnom, to je razlika u nutritivnoj vrijednosti namirnica veća. Kada bismo istraživanje ponovili te uzorkovali namirnice uzgojene u tlu bogatom mikroorganizmima, pod suncem, svježe ubrane, zrele, nutritivna vrijednost u usporedbi s istima iz konvencionalnog uzgoja bila bi značajno veća.


Da zaključimo:

Želite li najbolje za svoje dijete. birajte namirnice iz organskog uzgoja: one ne sadrže sintetske pesticide, nusprodukte uzgoja u umjetnom gnojivu, nisu GMO, niti su zračene kako bi im se produžila trajnost.

Želite li nutritivno te okusom i mirisom bogate namirnice, birajte samonikle, prirodno ili organski uzgojene namirnice lokalnih proizvođača, svježe i zrele, uzgojene polikulturno, u malčiranom tlu, pod suncem. Najbolje je, naravno, uzgojiti ih u vlastitom organskom vrtu.


Ne dajte da vas zbune generaliziranim i izmanipuliranim "znanstvenim dokazima". Uvijek postoji i druga strana priče. Znat ćete kada sami napravite eksperiment te iskusite razliku.

 

Izvor: www.index.hr

Sheraj :-)